Eurooppa Maahanmuutto

Saksassa 83 miljoonaa asukasta – joka neljäs ulkomaalaistaustainen

Kuva Jouwatch / Flickr

Saksan väestö lisääntyy maahanmuuton seurauksena. Maan asukkaista neljännes on maahanmuuttotaustaisia.

Väkiluku Saksassa on nyt korkeampi kuin koskaan. Maassa asuu noin 83 miljoonaa ihmistä, joista ulkomaankansalaisia 10 miljoonaa. Lisäksi ulkomaalaistaustaisia Saksan kansalaisia on noin 10 miljoonaa. Kaikkiaan migraatiotausta on joka neljännellä asukkaalla. Heistä vajaa kolmannes on syntynyt Saksassa.

Väestö lisääntyy nykyisin nettomaahanmuuton seurauksena, samalla kun väestö muutoin vanhenee ja lisäksi kuolleisuus ylittää syntyneisyyden kantaväestön parissa. Väestösuhteet muuttuvat, onhan alle 5-vuotiaista tätä nykyä melkein 40 prosenttia migraatiotaustaisia. Väestö ylipäänsä lisääntyy vanhoissa osavaltioissa (paitsi Saarinmaalla) ja vähenee uusissa eli itäisissä osavaltioissa (lukuunottamatta Brandenburgia). Berliinissä väestö lisääntyy, myös entisessä itäpuoliskossa.

Korkeimmillaan noin 30 prosentissa maahanmuuttaneiden osuus on kaupunkiosavaltioissa Bremen, Hampuri ja Berliini sekä Hessenin, Baden-Württembergin ja Nordrhein.Westfalenin osavaltioissa. Suurkaupungeissa ulkomaalaisia ilman Saksan passia on Frankfurtissa, 30 prosenttia, Münchenissä, Berliinissä ja Kölnissä. Korkein lukema on Offenbachissa, 39 prosenttia.

Maahanmuuttopaine ja väestönkasvu kohdistuu länteen ja Berliiniin

Maahanmuuttotaustaisista 95 prosenttia asuu läntisten osavaltioiden ja Berliinin alueilla. Väestönkasvu kohdistuu samoille seuduille.

Sitävastoin viiden uuden osavaltion väestö supistuu jatkuvasti. Syyt periytyvät 70 vuoden takaa. Siihen asti kehitys oli muun Saksan kaltaista. Länteen kohdistui myös voimakas työperäinen siirtolaisuus.

Tutkimuslaitos Ifon tekemässä selvityksessä esimerkiksi on arvioitu, että Dresden ja Leipzig olisivat miljoonakaupunkeja länttä vastaavalla kehityksellä, kun niissä on tätä nykyä alle 600 000 asukasta. Kielteisen väestökehityksen taustalla on nuoren työikäisen väen muutto jo 60-luvun alussa, mutta myös yhdistymisen jälkeen, jolloin etenkin nuoret naiset ovat lähteneet maaseudulta.

Väki on vähentynyt 2,5 miljoonaa 30 vuoden aikana. Nyt asukkaita on vähemmän kuin vuonna 1905 eli Berliini mukaanluettuna 14 miljoonaa. Tutkija Felix Röser on sitä mieltä, että maaseudun elinvoiman ylläpitämiseksi olisi korkea aika ryhtyä toimenpiteisiin. Tätä edellyttäisi myös yhteiskuntarauhan ylläpitäminen.

  • 823
    Shares