Eurooppa Politiikka

Saksassa AfD parlamenttiin Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaaleissa – sosiaalidemokraateille ja vihreille historiallinen tappio

Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD)Kuva Metropolico.org / Flickr
Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaaleissa tänään Merkelin CDU on noussut osavaltion suurimmaksi puolueeksi. Maahanmuuttokriittinen AfD on noussut osavaltion parlamenttiin. Osavaltiovaalin suurimmat häviäjät ovat osavaltiota aiemmin hallinneet SPD (sosialidemokraatit) ja Grüne (vihreät).

Merkelin CDU voittajaksi, AfD parlamenttiin

Saksassa Nordrhein-Westfalenin (NRW) osavaltiovaaleissa tänään Merkelin Kristillisdemokraattinen unioni (Christlich Demokratische Union Deutschlands, CDU) on kasvattanut kannatustaan 6,7 prosenttiyksikköä edellisiin vuoden 2012 osavaltiovaaleihin nähden saavuttaen 33,0 prosentin äänisaaliin nousten osavaltion suurimmaksi puolueeksi.

Vaalien toiseksi suureksi voittajaksi kohosi maahanmuuttokriittinen, kansallismielinen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD) 7,4 prosentin kannatuksella, nousten osavaltion parlamenttiin.

Vasemmistopuolue Linke nosti kannatustaan 4,9 prosenttiin, pääsemättä kuitenkaan parlamenttiin 5,0 % äänikynnyksen vuoksi.

 

Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaalien lopullinen tulos

 

Sosiaalidemokraateille ja vihreille suurtappio

Vaalien suurimmiksi häviäjiksi osoittautuivat Sosiaalidemokraattinen puolue (Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD) sekä vasemmistovihreä Grüne. SPD menetti kannatuksestaan historialliset 7,9 prosenttiyksikköä päätyen 31,2 prosentin kannatukseen. Grüne menetti kannatuksestaan 4,9 prosenttiyksikköä päätyen 6,4 prosentin osuuteen kokonaisäänimäärästä.

”Vaikea päivä minulle ja SPD:lle,” sanoi SPD:n puheenjohtaja ja liittokanslerikandidaatti Martin Schulz ennakkotuloksen tultua julki.

Nordrhein-Westfalenin osavaltiota hallinnut SPD:n ja Grünen koalitio menettääkin nyt enemmistönsä ja joutuu luovuttamaan vallan kahvan CDU:lle.

Tyytymättömyys maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan näkyy tuloksissa

Tuloksissa näkyy tyytymättömyys maahanmuutto- ja pakolaispolitiikasta vastanneen sisäministeri Ralf Jägerin (SPD) toimintaan. Jägeriä on syytetty muun muassa siitä, että sisäministeriö peitteli raporttia maahanmuuttajataustaisten aiheuttamasta massa-ahdistelusta Kölnissä 2016 uudenvuodenyönä.

AfD:tä on syytetty Saksassa äärioikeistolaiseksi, mutta samanlaisia äänenpainoja kuin AfD:llä muun muassa maahanmuuttopolitiikan suhteen on kuultu myös muilta puolueilta ennen vaaleja.

”SPD, CDU ja liberaalit kopioivat AfD:n sisäisen turvallisuuden ohjelmia,” sanoi AfD:n pääehdokas Alice Weidel ARD:n haastattelussa.

Noin 60 000 SPD:tä vuoden 2012 vaaleissa äänestänyttä siirtyi näissä vaaleissa äänestämään AfD:ta. Arviolta saman verran siirtyi äänestämään Linkeä, ja noin kaksinkertainen määrä siirtyi äänestämään CDU:ta.

SPD:n puheenjohtajan Martin Schulzin mahdollisuudet Saksan liittokansleriksi syksyllä järjestettävissä liittopäivävaaleissa ovat nyt osavaltiovaalin tuloksen perusteella entistä huonommat.

Nordrhein-Westfalenissa on noin 18 miljoonaa asukasta, ja se on Saksan suurin osavaltio.

Korjaus 15.5.2017 klo 10:15: Linke ei noussut parlamenttiin jäätyään alle 5,0 % äänikynnyksen. Vaalitulosprosentit tarkentuneet vaalilaskennan myötä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa