Eurooppa Politiikka

Saksassa avustusjärjestöt pulassa – syy pakolaisten suuri määrä ja röhkeys

Kuvituskuva. Kuva David Balley / Flickr / CC BY-SA 2.0

Saksan Essenissä hyväntekeväisyysjärjestö ”Essener Tafel” on lopettamassa ruoanjakelua pakolaisille monen muun ”Tafelin” lisäksi. Syynä jakelun lopettamiseen on pakolaisten, kansaväestön ja ilmaistyöntekijöiden välille muodostuneet jännitteet ja pakolaisten kasvava määrä. Rasismisyytökset avustusjärjestöjä vastaan heidän halutessa auttaa vain saksalaisia vähäosaisia ovat vaikeuttaneet päätöstä.

Essener Tafel ilmoitti, että ei jaa enää ruokaa kuin saksalaisille, koska ruokajonossa alkoi olla liikaa pakolaisia ja he käyttäytyivät röyhkeästi kantasaksalaisia kohtaan. Ei-saksalaisten määrä ruokajonoissa on yllättäen noussut 75 prosenttiin. Tämä tarkoittaa 4 500 ei-saksalaista kaikista 6 000 avuntarvitsijasta.

– Me haluamme, että saksalainen mummo tulee edelleenkin meille. Tämän hetkisen kehityksen uhreiksi joutuvat yksinhuoltajat ja vanhukset, joilla ei ole voimia taistella paikastaan jonossa, sanoo Essener Tafel-järjestön johtaja Jörg Sartor.

Ei-saksalaisten määrä jonoissa on lisääntynyt kiihtyvästi vuoden 2015 jälkeen, jolloin se oli 35 prosentin luokkaa.

Yllättäen ei-saksalaisten määrä nousi 75 prosenttiin

Järjestö on kirjannut avunhakijan kotimaan jo vuosia pelkästään tilastollisista syistä. Pakolaisten ilmaantuminen jonoihin johtuu siitä, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hyväksytty, ja he ovat siirtyneet sosiaalitoimistojen huollettavaksi.

– Nämä otimme vastaan kuten muutkin, jotka saavat sosiaaliavustuksia valtiolta, kertoo Sartor.

– Vuoden 2017 tilastoista käy ilmi, että ei-saksalaisten osuus on noussut jo lähelle 75 prosentin tasoa, hän jatkaa.

Naisiin ja vanhuksiin kohdistuvaa tönimistä ja väkivaltaa

– Kun avaamme aamulla, on jonossa selvästi tapauksia, joissa vanhuksia kohdellaan kaltoin. Meidän huomioidemme mukaan myös yksinhuoltajanaiset ovat joutuneet tämän yllättävän kävijämuutoksen uhreiksi ja jäävät tulematta jakoon, kertoo Sartor.

Heidän tilastosysteeminsä siivoaa automaattisesti ”epäluotettavat” kävijät pois. ”Epäluotettaviksi” luokitellaan kävijät, jotka jättävät kolme eri jakokertaa peräkkäin väliin. Näiltä ihmisiltä poistetaan oikeus ruoanjakoon peruuttamalla ”leipäkortti” vuodeksi.

– Me tiedämme, että uusien korttien jakokielto on ”kuuma asia” tällaiselle järjestölle, mutta meille on tullut vanhempien asiakkaiden ja naisten osalta hälyttäviä tietoja kunnioituksen puutteesta pakolaisten taholta, emmekä voi muuta kuin rajoittaa ei-saksalaisten pääsyä, kertoo johtaja Sartor. Useat vanhukset ja yksinäiset naiset eivät enää uskalla tulla jakoihin ja ovat peruuttaneet korttinsa.

Elintarvikkeita roskiin – rasismisyytösten kera

Saksan ensimmäiset leipäjonot perustettiin 25 vuotta sitten Berliner Frauen e.V:n (Berliinin naiset ry) toimesta helpottamaan asunnottomien oloja. Saksassa on tällä hetkellä noin 1 000 järjestöä, jotka jakavat elintarvikkeita.

Useista jakelupisteistä on kuulunut viime vuonna hälyttäviä uutisia tuoreiden pakolaisten aggressiivisesta käytöksestä. Tämä käytös on karsinut vapaaehtoisien työntekijöiden joukkoa ja jaoissa käyvien avuntarvitsijoiden määrää. Müllheimin jakopisteessä on ollut ongelmia, koska pakolaiset määrittävät jakoa tönimällä ja yrittävät etuilla rasistisyytöksiin vedoten, koska jakoja on tehty saksalaisille ja ei-saksalaisille eri aikoihin rauhan vaalimiseksi.

Useissa jakopisteissä on esiintynyt myös jakajiin kohdistunutta väkivaltaa ja uhkauksia. Thüringenissä sijaitsevan Ilmenauer Tafel:in johtaja Christel Satzke on joutunut tällaisen hyökkäyksen kohteeksi. Nordrhein-Westfalen:in jakopisteessä jotkut muslimimiehet eivät suostuneet hunnuttamattomien ”likaisten naisten” palvelemiksi.

Useat järjestöt ovat toimintansa rajoilla ja joutuvat lopettamaan uusien asiakkaiden rekisteröimisen, koska määrät ja järjestyshäiriöt lisääntyvät vauhdilla, eivätkä järjestöt pysy perässä tai pysty takaamaan turvallisuutta.

Lähteet: WAZ, Der Westen, WAZ, Welt, Junge Freiheit

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa