Eurooppa Maahanmuutto

Saksassa laittomia maahantulijoita poistettuja enemmän

Kuvituskuva. Kuva JouWatch / Flickr.

Saksaan on tänäkin vuonna tullut enemmän laittomia maahantulijoita kuin poistumaan määrättyjä on pystytty palauttamaan lähtömaihinsa. Palautuskäytännöt vaihtelevat osavaltioissa, joille viranomaistoimi kuuluu. Myös palautuskeskuksia on liian vähän.

Lokakuun loppuun mennessä maahan oli laittomasti saapunut 33 000 henkilöä. Palauttamaan oli pystytty 21 000 henkilöä, kun Saksassa oleskeli 248 000 poistumaan velvoitettua. Liittovaltion poliisijohtaja Dieter Romann sanoo, että 577 keskusta palautettaville on aivan liian vähän. Kuluvana vuonna turvapaikkahakemuksia on jätetty noin 130 000 kappaletta; nämä henkilöt eivät lukeudu laittomasti saapuneisiin.

Laittomasti saavuttiin useimmiten lentoteitse sekä Itävallan ja Tšekin vastaisen rajan ylitse. Suurimmat määrät tulivat Afganistanista, Nigeriasta, Turkista, Syyriasta, Albaniasta ja Irakista. Palauttaminen oli vaikeinta Afganistaniin; poistumisvelvollisia oli syyskuun lopussa yli 22 300 henkilöä, kun Afganistaniin kyettiin palauttamaan 317 henkilöä.

Ongelma on myös, että säilöönotto maahantulo-oikeuden selvittämiseksi on lapsenkengissä. Asiasta lokakuun alussa puhunut sisäministeri Horst Seehofer (CSU) antoi marraskuussa liittovaltion poliisille määräyksen toiminnan tehostamisesta etenkin raja-alueella. Maahantulokiellon saaneet henkilöt olisi tunnistettava ja palautettava jo rajalta.

Esimerkkinä on mainittu Bremenissä oleskellut klaanijohtaja Ibrahim Miri. Hänet karkotettiin heinäkuussa Libanoniin. Lainvoimaisia tuomioita mm. ryöstöistä, törkeistä varkauksista, varastettuun tavaraan ryhtymisestä ja huumekaupan järjestämisestä oli kertynyt 19 kappaletta.

Lokakuun lopulla hän ilmaantui uudelleen Bremeniin jättäen turvapaikkahakemuksen. Mies pidätettiin ja poistettiin maasta kuukautta myöhemmin. Joulukuun alussa hänet pidätettiin Istanbulissa, ilmeisenä tarkoituksenaan saapua jälleen Saksaan.

Lähde n-tv

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit