Eurooppa Maahanmuutto

Saksassa luvatta oleskelevia vaikea kotiuttaa

Kuva Wo st 01 / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0

Viime vuonna Saksa karkotti poistumismääräyksen saaneita vähemmän kuin edellisvuonna, vaikka poistumisvelvollisia oli enemmän. Hallitus oli ajat sitten ilmoittanut nopeuttavansa karkotuksia. Liittokansleri Merkel antoi tästä lupauksen jo vuonna 2016.

Vuonna 2019 karkotettiin vajaat 20 600 turvapaikanhakijaa, joiden hakemus oli hylätty. Vuotta aiemmin karkotettuja oli yli 23 600. Määrät ovat laskeneet jatkuvasti. Marraskuussa 2019 karkotusta odotti lähes 250 000 poistumisvelvollista. Luku on yli 12 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yleisin syy palautuksen epäonnistumiseen on turvapaikanhakijan matkustusasiakirjojen puute. Jos henkilöä ei pystytä varmuudella identifioimaan, ei lähtömaa toimita tarvittavia asiakirjoja. Jos henkilö on tässä asemassa yli 18 kuukautta, lakkaa poistumisvelvoite ja valtio voi myöntää hakijalle oleskeluluvan. Oleskeluoikeuden voi saada synnyttämällä lapsen tai menemällä naimisiin Saksan kansalaisen kanssa.

Poliisin on ylipäänsä vaikea panna karkotusta täytäntöön. Niinpä viime vuoden syyskuun loppuun mennessä jäi toteuttamatta yli 20 000 karkotusta, koska henkilöä ei tavattu asunnoltaan. Palautussäilöön otetaan vuorokausi ennen karkotusta vain pieni osa lähtövelvollisista.

Lähde DW

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit