Eurooppa Politiikka

Saksassa opettajat varoittavat koululaisten Ramadan-paastosta – osa lapsista pökertyy koulupäivän aikana

Koraani. Kuva Pixabay

Muslimien pyhän kuukauden aikana uskovaiset paastoavat päivisin. Myös monet koululaiset ottavat paaston tosissaan, mistä aiheutuu ongelmia koulupäivän aikana.

Muslimien pyhä kuukausi Ramadan alkoi tänä vuonna 5. toukokuuta ja kestää 6. kesäkuuta saakka. Ramadanin aikana muslimit paastoavat päivisin, syödä ja juoda saa vasta auringon laskettua. Tämä epätavallinen vuorokausirytmi aiheuttaa monia ongelmia, muun muassa lapsille ja nuorille kouluissa, kertoo Bild.

– … eräät paastoavat lapset pyörtyvät lämpimien ilmojen johdosta. Tätä tapahtuu myös peruskouluissa! sanoo opettajien ammattiliiton puheenjohtaja Udo Beckman.

Alle 12-vuotiaiden koululaisten ei tulisi berliiniläisen Khadija-moskeijan imaamin mukaan paastota. Todellisuus on kuitenkin toinen. Opettaja ja kirjailija Julia Wöllensteinin mukaan tiukkaa islamin tulkintaa harjoittavista valtioista tulleiden muslimikoululaisten määrä on kasvussa.

Wöllenstein kertoo, että ”on hyvin tavallista, että luokassa on koululaisia, jotka eivät ole Ramadanin aikana syöneet ja juoneet mitään koko päivän aikana, ja he ovat vielä täysin silmät ristissä, koska he ovat valvoneet yömyöhään asti, koska vain silloin on lupa syödä ja juoda.”

Hän kertoo myös selkkauksista, joita syntyy kun muslimilapset vaativat, että myöskään ei-paastoavat eivät saisi syödä tai juoda mitään, koska ruoka on kiellettyä kaikissa muodoissa.

”Monet koululaiset ottavat paaston tosissaan”

Tilanne ei ole uusi. Jo vuosi sitten Heinz-Peter Meidinger Saksan opettajien ammattiliitosta raportoi hälyttävästä tilanteesta.

– Monet koululaiset ottavat paaston tosissaan, Meidinger kertoi.

– Yhä useammin koululaisten vanhemmat painostavat kouluja esimerkiksi tenttien pitämisestä pidättäytymiseen Ramadanin aikana. Tämä ei käy, koska koulutussuunnitelmat on lyöty lukkoon. Meillä keskustellaan jatkuvasti siitä, onko koululaisen sallittua pitää huivia vai ei, mutta paastosta ei ole käyty keskustelua, vaikka sillä on suurempi vaikutus opetukseen, Meidinger muistutti.

Liittohallituksen integraatiovaltuutettu Annette Widmann-Mauzin mukaan koulu on etusijalla.

– Pysyäkseen terveinä ja voidakseen seurata opetusta, lasten on syötävä ja juotava säännöllisesti – tämä pätee myös Ramadanin aikana, hän sanoo.

  • 373
    Shares

Liity kannattajajäseneksi