Eurooppa Rikos

Saksassa paikallispoliitikon murha

Kuva Pixabay.

Saksassa kuohuu kristillisdemokraattisen puolueen poliitikon Walter Lübcken murhan vuoksi.

Saksassa on syntynyt suuren luokan kohu kristillisdemokraattisen poliitikon Walter Lübcken murhan johdosta. Hän oli aiemmin Hessenin maapäivien kansanedustaja, mutta kuollessaan Kasselin hallintopiirikunnan puheenjohtaja. Hänet löydettiin kuolleena Isthassa kotinsa parvekkeelta kesäkuun 1. ja 2. päivän välisenä yönä. Poliisi tiedotti muutaman päivän kuluttua, että se epäilee teon motiivin olevan äärioikeistolainen. Pidätettynä on 45-vuotias Stephan E.

Epäillyllä entisiä rikostuomioita

Saksan media on viranomaisten ohella uutterasti selvittänyt 45-vuotiaan taustaa ja yhteyksiä. Hänellä on aiemmin ollut erilaisia rikostuomioita mm. murhan yrityksestä. Mies oli suojelupoliisin tarkkailun kohteena, koska häntä pidettiin vaarallisena.

Kymmenkunta vuotta sitten hän kuitenkin oli lopettanut aktivisminsa. Hän ei ollut vuosiin esiintynyt esim. sosiaalisessa mediassa.

Kansallismielisen AfD-puolueen ylle heitetään epäilyksen varjo

Uutisoinnissa on suorasukaisesti viitattu AfD:n suuntaan, jonka on jopa väitetty olevan teosta vastuullinen poliittisen linjan ja puheenparren vuoksi. Muun muassa Tageszeitung, Der Spiegel ja Frankfurter Allgemeine Zeitung ovat uutisissa ja kommenteissa syyllistäneet AfD:n Die Zeit teki tapausten kulusta seikkaperäisen selvityksen. Welt uutisoi niinikään normaalijournalismin tapaan. Uutisia on julkistettu ja päivitetty ´päivästä toiseen´.

Poliitikot liikkeellä

Poliitikot ovat luonnollisesti liikkeellä. Tapauksessa on nähty osoitus äärioikeistolaisesta, uusnatsistisesta väkivallasta, mikä tekisi ilmiöstä vaarallisinta ekstremismiä Saksassa. Kyseessä olisi laaja verkostoituminen kautta Saksan. On esitetty lukema suojelupoliisin listaamasta 14 000 väkivaltaan valmiista äärioikeistolaisesta. Aiemmin on viranomaistaholta sanottu äärivasemmistolaisia vastaavasti olevan lähes saman verran; lisäksi tuhansia islamisteja.

Sisäministeri Horst Seehofer esiintyi tapauksen johdosta näyttävästi. CDU:n entinen puoluesihteeri Peter Tauber vaati, että tällaisilta henkilöiltä on poistettava perustuslain takaamat oikeudet – mitä se sitten tarkoittaisikaan.

Kommentaattorit esimerkiksi Spiegelin ja FAZ:n sivuilla ovat esiintyneet poliitikkojen tapaan vaatien vastuun kohdistamista AfD:hen. Puolue on heidän mielestään luonut ilmiölle maaperää ja lisää olisi tulossa.

Tapauksen johdosta entinen liittopresidentti Joachim Gauck on joutunut paheksunnan kohteeksi. Hän on korostanut vuoropuhelua AfD:n kanssa jyrkän tuomitsemisen sijasta.

Oliko epäillyllä rikostoveri?

Aivan äskettäin on esiintynyt arveluja epäillyn rikostoverista. Oletus perustuu silminnäkijähavaintoon, jonka mukaan tekopaikan läheltä olisi kiireellisesti poistunut kaksi autoa, joista toisen sanotaan kuuluvan epäillyn vaimolle. Stephan E:n DNA:ta kerrotaan löytyneen kuolleen vaatteista. Vainajaa oli ammuttu ja lisäksi lyöty kovalla esineellä pään seudulle.

Asian selvittelyyn kuuluu, että surmansa saanut oli vuonna 2015 joutunut mahdollisesti useamman kerran sanaharkkaan maahanmuuttoa kritisoivien kansalaisten, erityisesti Pegidan aktiivien kanssa julkisessa tilaisuudessa. Lübcke oli kehottanut kriitikkoja muuttamaan itse Saksasta, jos eivät kykene hyväksymään kristillisiä arvoja ja hädässä olevien auttamista.

  • 185
    Shares
Tagit