Eurooppa Maahanmuutto

Saksassa vain kolmasosa somaleista ja eritrealaisista saavuttaa kielikursseilla minimitason

Kuva Pixabay.

Saksaan saapuvien siirtolaisten koulutustaso vaihtelee suuresti. Osa on opiskellut pidemmälle, osa ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Tasoerot tulevat ilmi kielikursseilla.

Somaliasta ja Eritreasta saapuvien siirtolaisten on aivan erityisen vaikeaa oppia saksankieltä, kertoo Welt. Vain noin yksi neljästä edellä mainituista maista lähtenyttä läpäisee B1-tason, jota vaaditaan jokapäiväisestä elämästä selviämiseen Saksassa.

Afganistanista ja Syyriasta lähteneet eivät pärjää juurikaan paremmin: vain noin joka kolmas heistä saavuttaa vaaditun tason kieliopinnoissa.

B1-tason saavuttanut pystyy ylläpitämään keskustelua ja ilmaisemaan itseään ”jokapäiväisissä asioissa”. A2-taso kuvastaa kuitenkin realistisemmin todellisia tavoitteita. A2-tason mukaisen laajemman sanaston omaksunut ymmärtää yleisimmin käytettyjä ilmaisuja, jotka liittyvät henkilön omaan elämäntilanteeseen.

B1-tason saavuttaa yhä harvempi, mikä johtuu sitä, että kursseille osallistuvista kaikki eivät osaa lukea tai kirjoittaa lainkaan.

Kielikursseille osallistuneista ukrainalaisista 78,7 prosenttia saavuttaa B1-tason. Yli 70 prosentin osuuteen pääsevät bosnialaiset, intialaiset, romanialaiset, puolalaiset, pohjoismakedonialaiset sekä brasilialaiset.

Saksan liittovaltio on käyttänyt 3,39 miljardia euroa integraatiokursseihin vuoden 2013 jälkeen, ja suurin osa näistä kursseista on nimenomaan kielikursseja.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa