Kolumnit

Salainen brittiasiakirja vuodelta 1971 kertoo EU:n tulevaisuuden

Kuvakaappaus FCO 30/1048
Vuosikymmeniä salaisena pidetty johtavien brittiasiantuntijoiden tekemä asiakirja kertoo Euroopan unionin nykyisyyden ja ennustaa vielä tulevaa.

Vuonna 1971 muotoiltu asiakirja kertoo suunnitelmista luoda unionille yhteinen ulkopolitiikka sekä lainsäädäntö, joka ylittää kansalliset lait ja alistaa kansalliset lainsäädäntöelimet valtaansa sekä mahdollistaa yhteiset puolustusvoimat.

Keväällä 1971 kirjattu strategiapaperi, joka on Britannian ulkoministeriön (Foreign and Commonwealth Office) toimeksiannosta tehty, on vapautettu salaisuuden verhon takaa jo vuonna 2001 30 vuodeksi määrätyn hiljaisuuden jälkeen.

FCO 30/1048 koodilla varustettu asiakirja pitää sisällään tulevalle, tuolloin vielä EEC-nimellä kulkeneelle unionille asetettuja tavoitteita. Nämä tavoitteet on jo pääosin saavutettu.

Lisäksi asiakirja asettaa raamit, miten EU:n tulisi reagoida kysymyksiin itsestään ohjatakseen suuren yleisön kannattamaan asetettuja tavoitteita.

Vuonna 2002 Kevin Bookerin tutkimuksissaan löytämää asiakirjaa käsiteltiin jo vuonna 2012 Telegraph-lehden jutussa ja uudelleen vuoden 2018 Express-lehden jutussa, mutta silti asiakirja on varsin tuntematon koko Euroopan alueella.

Ydinsanoma

Brittien pääministeri Edward Heathin hallituksen aikana luotu asiakirja, jonka samainen hallitus puski läpi brittien parlamentissa, ennustaa EU:n tulevaisuutta, joka on pelottavan tarkasti muuttunut todellisuudeksi.

  • EU tulee siirtymään yhteisvaluuttaan
  • EU muuttuu fiskaaliunioniksi
  • EU tulee perustamaan yhteiset puolustusvoimat
  • EU tulee noudattamaan yhteistä ulkopolitiikka
  • EU tulee pyrkimään lainsäädäntöön, joka ylittää kansallisen lainsäädännön
  • EU-oikeus tulee päättämään yli kansallisten oikeuksien

Kaikki edellä mainitut tavoitteet johtavat siihen, että kansalliset parlamentit menettävät itsenäisyyttään vaaleilla valitsemattomille EU-virkamiehille. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa Euroopan kansat tällä hetkellä ovat. Kaikkialla on huomattavissa kansojen tyytymättömyys kansallisen tason politiikkaan, jolle ei ole jäänyt muuta virkaa kuin kumileimasimen tehtävä EU:n alajaostona.

Loppukaneettina asiakirjan tekijä tiivistää EU:n toiminnan seuraavasti:

– Kansat ja mediat ovat pidettävä pimennossa edellä mainittujen asioiden ja tulevaisuuden suhteen, eikä julkista huolestuneisuutta epäsuosittujen tekojen vaikutuksista tule ruokkia … joka johtaisi vieraannuttaviin ja kontrolloimattomiin tekijöihin unionissa.

Kaikesta tästä muodostuu mielikuva, että illuusio EU-jäsenvaltioiden kansallisesta itsemääräämisoikeudesta oli tarkoitus kestää vain 30 vuotta, jonka jälkeen mahdollisuus perääntyä on tehty mahdottomaksi.

Tavoitteet saavutettu

Tarkastellessa EU:n nykytilaa voi vain todeta, että tavoitteet on saavutettu. Yhä enemmän päätöksistä tehdään Brysselissä ja epäsuosittujen päätösten perusteluksi kelpaa missä ja milloin vain EU. Kuitenkaan EU-parlamentti ei ansaitse nimeään parlamenttina, koska sillä ei ole valtuuksia tehdä lakiehdotuksia ja vahvistaa niitä. Parlamentin valta on rajoitettu EU-virkamiesten ja EU-komission tekemien ehdotusten hienosäätöön ja hyväksymiseen.

Lähde: Dokumentti FCO 30/1048

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa