Eurooppa Maahanmuutto

Salvini liittolaisineen aikoo torjua laittomat siirtolaiset jo merellä

Kuvituskuva. Laittomia siirtolaisia Välimerellä.
Italian sisäministeri Matteo Salvini tekee Itävallan kanssa yhteistyötä torjuakseen laittomat siirtolaiset jo merellä. Bryssel lyö jo kapuloita rattaisiin.

– Eurooppa ei tule koskaan tekemään niin. Kun EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos kuuli Belgian maahanmuuttoasioista vastaavan valtiosihteerin, nationalisti Theo Franckenin lausuvan sanat ”palautukset merellä”, niin hän sai täydellisen raivokohtauksen.

– Euroopan maahanmuuttopolitiikka perustuu ihmisoikeuksiin, julisti Avramopoulos. Hän on huolestunut myös Dublin uudistuksen puuttumisesta. Eilen Italia rikkoi Välimeren maiden rintaman yhdessä Espanjan uuden pääministeri Pedro Sánchezin kanssa liittoutumalla Visegrád-maiden kanssa. Pöydällä oli järjestelmäuudistus, joka olisi säädellyt kansakuntien vastuuta turvapaikkahakemusten käsittelystä. Italian uusi sisäministeri Matteo Salvini haluaa tehdä kuitenkin jo paljon enemmän: hän haluaa estää veneiden lähdöt Pohjois-Afrikasta sulkemalla Välimeren, jolloin samalla vältetään uudelleenjakoja koskevat kiistat. Hän haluaa myös puolustaa rajoja armeijan avulla.

Salvini ottaa vakavasti maahanmuuttoasiat

– Nykyään he heittävät mereen jo valmiiksi vuotavia kumiveneitä tai risoja puuveneitä, jotka ovat kypsiä uppoamaan nopeasti, mutta he toivovat, että kansalaisjärjestöjen alukset pelastavat heidät ajoissa, ja jos näin ei tapahdu, niin seurauksena on joukkohukkuminen, hän sanoi.

Salvini on välittömästi asetuttuaan sisäministeriöön alkanut luomaan eurooppalaisten liittolaisten verkostoa saadakseen aikaan yhteisen rintaman Brysselissä viime vuosien aikana valtaa pitäneiden suvaitsevien linjoja vastaan. Ensin hän keskusteli pääministeri Viktor Orbánin kanssa päättääkseen linjasta, joka sitten kaatoi Dublin-sopimuksen uudistamisen. Sitten vuorossa oli Itävallan sisäministeri Herbert Kickl, jonka maa ja hallitus on ensi viikosta alkaen EU:n puheenjohtajana. Ei ole siten sattumaa, että nämä kaksi ministeriä ilmoittivat maahanmuuttoa koskevista ”uutisista”, jotka saatetaan esittää Innsbruckin huippukokouksessa ensi kuussa.

Euroopan rajoja halutaan puolustaa myös asevoimin

Wien haluaa ”puolustaa Euroopan rajoja myös asevoimin”, ja linja saa varmasti vastakaikua belgialaiselta Franckenilta, joka kehotti Italiaa ”aloittamaan Välimerellä seilaavien veneiden tulon torjunnan”.

– Italialla on velvollisuus pelastaa maahanmuuttajat merestä ja heidät täytyy ottaa vastaan, vaikka ei olisi mahdollisuutta palauttaa heitä takaisin Libyaan tai muualla –  mutta niin kauan kuin tilanne on tämä, niin meillä tulee vallitsemaan kaaos, Francken selitti.

Tämän takia syntyy ajatus puolustaa Eurooppaa asevoimin sen rajoilla, jolloin ”Italia voi kiertää Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikla 3:n” ja kykenee siten palauttamaan takaisin veneet, jotka ovat lähteneet Pohjois-Afrikasta. Vaarana on, että jos tämä linja ei pidä, niin Italian saaret voivat muuttua jättimäisiksi vastaanottokeskuksiksi, kuten on jo tapahtunut Kreikassa viime vuosien aikana. Tämän takia syntyi ajatus pureutua ongelmiin jo niiden alkulähteilla ja pysäyttää veneet jo lähtövaiheessa jatkaen ex-ministeri Marco Minnitin aloittamaa linjaa.

– Viikonlopulla tapaan ehkä Tunisian sisäministerin, ilmoitti Salvini. Hänen kalenteristaan pitäisi löytyä myös jo matka Libyaan.

Asiasta kertoi Il Giornale.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa