Eurooppa Politiikka

Salvini syyttää EU:ta sekaantumisesta Italian maahanmuuttopolitiikkaan

Matteo Salvini. Kuva Fabio Visconti / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
Italian kahden suurimman poliittisen ryhmän johtajat neuvottelevat edelleen mahdollisen koalitiohallituksen koostumuksesta ja ohjelmasta, vaikka vakuuttivatkin sunnuntaina sopimuksen olevan vain tuntien kysymys. Samaan aikaan EU-johtajat ovat kieltäneet Italiaa tekemästä radikaaleja poliittisia muutoksia

Massamaahanmuuttoa vastustavan Lega -puolueen johtaja Matteo Salvinin ja populistisen Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi Di Maion neuvottelut hallituksen muodostamiseksi ovat lukkiutuneet kerta toisensa jälkeen. Neuvotteluiden onnistuminen johtaisi hallitukseen, joka olisi EU:lle painajainen.

Puoluejohtajat keskustelivat presidentti Sergio Mattarellan kanssa sunnuntaina, luvaten tuoda hänen hyväksyttäväkseen Italian seuraavan pääministerin, joka ei ole kumpikaan puoluejohtajista, vaan joku vähemmän kiistanalainen kolmas henkilö. Tiistaiaamuna osapuolet eivät kuitenkaan näyttäneet vielä päässeen sopimukseen.

Yleensä Salvinin Legaa tukeva Il Giornale -sanomalehti piti neuvotteluiden viivästymistä amatöörimäisenä ja huomautti uusien neuvotteluiden voivan pidentää päivillä tilannetta, jossa Italialla ei ole toimivaa hallitusta. Lehti viittasi erityisesti puolueiden näkemyseroihin keskeisissä asioissa, kuten verotuksessa, maahanmuutossa, oikeuslaitoksessa ja EU:ssa.

EU on vaikeuttanut tilannetta varoittamalla, ettei uuden hallituksen tule muuttaa radikaalisti edellisen hallituksen politiikkaa. Erityisesti Lega haluaa laskea huomattavasti veroja, kuten arvonlisäveroja ja valmisteveroja, mutta EU-komissaari Valdis Dombrovskis vaati tiistaiaamuna Italiaa noudattamaan EU:n vaatimuksia.

EU:n varapuheenjohtaja Dombrovskis odottaa Italian noudattavan EU:n suunnitelmia hallituskokoonpanosta riippumatta.

Eräs merkittävimmistä EU:n painostuskohteista liittyy maahanmuuttokysymykseen. EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos varoitti Italiaa muuttamasta edellisen hallituksen rajavalvontapolitiikkaa, jonka seurauksena Italia toimii yhtenä laittomien maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden pääreittinä Eurooppaan.

Salvini iski takaisin tiistaina: ”Jälleen vaaleilla valitsemattomat virkamiehet Euroopasta tulevat väliin sopimattomalla tavalla.”

”Olemme vastaanottaneet liian paljon. Nyt on laillisuuden, turvallisuuden ja käännyttämisten aika ”, hän totesi uutistoimisto ANSA:n mukaan.

Molemmat mahdollisen hallituskoalition puolueet ovat sopineet rajoittavansa maahanmuuttoa Italiaan. Miten ja missä laajuudessa tämä tehtäisiin uskotaan olevan eräs niistä alueista, jotka ovat yhä sopimatta.

Italialla on pitkä ja katkera menneisyys EU:n puuttumisesta sen politiikkaan. Silvio Berlusconi syrjäytettiin pääministeriydestä vuonna 2011, kun entinen EU-komissaari ja taloustieteiden professori Mario Montista tuli hänen ”teknokraattinen” korvaajansa sen jälkeen, kun EU oli tyytymätön Italian johtamiseen.

Italian presidentti nimitti Montin elinikäiseksi senaattoriksi, jotta hän olisi kelvollinen pääministeriksi, joka yleensä on vaaleissa valittu poliitikko. Tämä tehtiin joitakin päiviä Kreikassa tehdyn vastaavan vallankaappauksen jälkeen, jossa Euroopan keskuspankin entinen puheenjohtaja nimitettiin pääministeriksi.

Oliver JJ Lane / Breitbart 15.5.2018

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa