Eurooppa Politiikka

Salvinin Lega kolminkertaisti kannatuksensa Umbrian aluevaaleissa

Matteo Salvini. Kuva Davide Calabresi / Shutterstock.

Matteo Salvinin johtama Lega menestyi näyttävästi Umbrian aluevaaleissa.

Umbrian aluevaaleissa Italiassa Lega-puolue kolminkertaisti äänimääränsä ja nousi suurimmaksi sosiaalidemokraattien (PD) ja Viiden tähden liikkeen (M5S) ohitse, kertoo Junge Freiheit. Ne menettivät yli puolet yhteisestä kannatuksesta. Pienuudestaan huolimatta Umbrian vaalilla on suuri oirearvo äskettäin syntyneen uuden hallituskoalition kannalta.

Lega nousi 14 prosentista peräti 37 prosenttiin, PD tipahti 35 prosentista 22 prosentin tasolle. Kumpikin vertailu on vuoden 2015 aluevaaleihin. M5S putosi rajusti 7,4 prosenttiin vuoden 2018 valtiollisten vaalien 27 prosentista. Legan liittolainen Italian veljet (FdI) sai 10,4 ja Forza Italia (FI) 5,5 prosenttia.

Samalla valittiin alueen presidentti, jossa voiton vei keskustaoikeiston (Lega, FdI, FI ym.) ehdokas 57,5 prosentilla keskustavasemmiston (PD, M5S ja pienet vasemmistoryhmät) ehdokkaan 37,5 prosenttia vastaan.

Viime keväänä ilmi tulleen terveydenhuollon skandaalin johdosta vaalit aikaistettiin. Keskellä Italiaa sijaitseva Umbria on ollut vuosikymmeniä PD:n ja sen edeltäjien kommunistien ja sosialistien aluetta. Vaikka asukkaita on vain 900 000, on vaalilla suuri symbolinen merkitys. Asetelmaa voidaan verrata Saksan Thüringeniin, jossa juuri oli maapäivävaalit.

Tammikuussa ovat luvassa Emilia-Romagnan vaalit, joiden tuloksella voi olla ratkaiseva merkitys pääministeri Giuseppe Costen hallitukselle. Po-joen eteläpuolella halki pohjoisen Italian ulottuvalla alueella on 4,5 miljoonaa asukasta. Sekin seutu on PD:n tukialuetta. Vastaavat tappiot voisivat kaataa hallituksen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa