Kolumnit

Sanomalehti Kalevan päätoimittaja kompastui valeuutiseen

Sanomalehti Kaleva. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Oululaisen Sanomalehti Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen kirjoitti 3. syyskuuta pääkirjoituksessaan Saksan Chemnitzistä asioita, jotka eivät pidä paikkaansa.

„Äärioikeistolainen, natsiaatetta ihaileva satojen ihmisten joukko lähti viime viikon sunnuntaina etsimään ja pahoinpitelemään ulkomaalaisen näköisiä asukkaita. Useat sattumalta hakatut joutuivat sairaalaan. Etnisesti valikoitunut katuväkivalta herättää huolta, sillä tiettävästi Euroopassa ei ole tapahtunut vastaavaa tässä mittakaavassa yli 75 vuoteen“, Karvonen kirjoittaa.

Ylen toimittaja Pertti Rönkkö kertoo Facebook-sivullaan, että Karvosen mainitsemaa ei ole tapahtunut, ja että kyseessä on fake news, valeuutinen.

Rönkön mukaan saksalaisella poliisilla tai syyttäjällä ei ole Karvosen mainitsemaa tietoa. Jopa paikan päältä tilannetta seurannut Chemnitzin paikallislehti Freie Presse on ilmoittanut, että toimitus on päättänyt olla puhumatta ajojahdista, koska sellaista ei ole ollut.

Kaupunkilaisten mielenosoituksen motto oli ”Jo riittää”. Se tarkoittaa, että vaikka sysäyksenä oli [maahanmuuttajan tekemä] kuolemaan johtanut veitsi-isku , niin taustalla vaikuttivat lukuisat vastaavanlaiset turvapaikanhakijoiden tekemät iskut eri puolilla Saksaa. Protestin kohteen oli myös Saksan nykyisen pakolaispolitiikan epäkohdat. Valtaosa mielenosoittajista oli aivan tavallisia, tilanteesta huolestuneita chemnitziläisiä, joita ei parhaalla tahdollakaan voi nimittää äärioikeistolaisiksi ja uusnatseiksi. Näin kertoo Ylen toimittaja Pertti Rönkkö Saksasta.

Rönkön mukaan Karvosen viittaus 75 vuoden takaisiin tapahtumiin Euroopassa kertoo historian tajun puutteesta, mutta omasta mielestäni kyseessä on silkka epärehellisyys.

Kyösti Karvoseen on otettu yhteyttä pääkirjoituksen julkaisemisen jälkeen ja pyydetty oikaisemaan valeuutinen, kuten rehelliseen ja oikeelliseen uutisointiin kuuluisi. Myös pääkirjoitusten tulee olla totuudenmukaisia.

Karvonen on kieltäytynyt oikaisemasta pääkirjoituksessaan väittämiään asioita perustellen kantaansa sillä, mitä muutkin sanomalehdet ovat kertoneet Chemnitzin tapahtumista. Karvosen mukaan pääkirjoituksen sisältö on täysin verrattavissa siihen, mitä esimerkiksi Helsingin Sanomat, New York Times, Guardian, CNN ja Deutsche Welle ovat kertoneet tapahtumista.

Karvosen logiikan mukaan valeuutinen muuttuu oikeaksi, kun riittävän moni liberaalilehti siitä kirjoittaa.

Luottamus Sanomalehti Kalevan uutisoinnin oikeellisuuteen ja rehellisyyteen ravistuu entisestään, sillä jos päätoimittaja ei omalla esimerkillään näytä toimittajakunnalleen vaatimusta oikeellisesta ja rehellisestä uutisoinnista, ei toimittajiltakaan voida odottaa oikeellista ja rehellistä uutisointia.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen oli niiden päätoimittajien joukossa, jotka pari vuotta sitten ”valemediasta” huolissaan yhdessä vetosivat ”luotettavan median” puolesta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa