Muu maailma

Saudi-Arabia väittää: Verilöyly Jemenissä oli vahinko

Saudit väittävät, että hyökkäys siviilien hautajaistilaisuuteen oli vahinko. Tällä lausunnolla saudit – sekä USA ja Iso-Britannia – haluavat välttää syytteen sotarikoksesta. Eräs video osoittaa kuitenkin, että hyökkäyksessä tehtiin kaksi iskua ja myös ensimmäisiä apuun saapuneita tapettiin tarkoituksella.


Riadista saatujen tietojen mukaan Jemenissä joutui vahingossa uhreiksi 140 ihmistä: Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma myönsi lauantaina, että sen taisteluhävittäjät olivat 8. lokakuuta ”vahingossa” pommittaneet Jemenin pääkaupungissa Sanassa erästä hautajaistilaisuutta. ”Liittouman toimintasääntöjen ja -prosessien noudattamisen laiminlyönnin, sekä saatujen väärien tietojen takia liittouman lentokone hyökkäsi vahingossa kohteeseen ja aiheutti siviilikuolemia ja haavoittumisia”, selitti liittouman asettama tutkintakomitea Riadissa.

8. lokakuuta tehty 140 kuolonuhria vaatinut hyökkäys on nostattanut kovaa kansainvälistä kritiikkiä ja aiheuttanut paineita USA:lle, joka tukee sotilasliittoumaa toimittamalla tietoja, ammuksia ja logistista apua. Uhrien joukossa oli myös huthi-kapinallisten kanssa liitossa olevien sotilasyksikköjen korkea-arvoisia upseereja. Shiia-kapinalliset syyttivät välittömästi liittoumaa iskusta. Se on tehnyt maaliskuusta 2015 lähtien ilmaiskuja huthi-kapinallisia ja niiden kanssa liitossa olevia armeijan joukkoja vastaan.

Verilöylyn selittäminen vahingoksi vaikuttaa epäilyttävältä: Kuvatut videot osoittavat, että salia täsmäpommitettiin kaksi kertaa peräkkäin lyhyen väliajan sisällä:

Video shows double tap Saudi airstrike on funeral hall in Sanaa, #Yemen, today. Hundreds killed or wounded. Saudis deny, no word from US. pic.twitter.com/6TYlQWPrCN

— Samuel Oakford (@samueloakford) October 8, 2016

Liittoumalla on painetta tutkia hyökkäys pikaisesti. Asetettu komitea kertoi, että vastuullisia vastaan on ryhdyttävä ”asianmukaisiin toimiin” ja uhrien perheille tullaan maksamaan korvauksia. Komitea syytti Jemenin pääesikunnan lähipiiriä pikaisen iskun tilaamisesta, koska koolla oli aseistettuja huthi-taistelijoita.

Sotilasliittouman ilmaiskuissa pommitetaan yhä enenevässä määrin siviilikohteita, joihin lukeutuu toistuvasti myös sairaaloita. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuvaa iskua hautajaisiin paikalla olleiden satojen siviilien takia ilmeiseksi ”sotarikokseksi”. Iskussa haavoittui 525 ihmistä, 300 heistä vakavasti.

Omat juristit ja viranomaiset ovat jo vuosien ajan varoittaneet USA:n hallitusta, että yhteistyö saudien kanssa voi johtaa USA:n osasyyllisyyteen sotarikoksesta.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit