Kotimaa

Saunan päivänä juhlistetaan suomalaista saunaa

Riitta Sutinen saunoo Kukkaromäen saunassa Pieksämäellä. Kuva Hannu Pakarinen / Suomen Saunaseura ry

Suomalaisen Saunan päivää vietetään taas lauantaina 12. kesäkuuta. Moni suomalainen vetää lipun salkoon juhlapäivän kunniaksi ja menee saunaan.

Suomen Saunaseuran aloitteesta on kesäkuun toista lauantaita vietetty Suomalaisen saunan päivänä jo vuodesta 1986.

– Sauna on iso voimavara suomalaisille ja sen merkitystä hyvinvoinnin edistäjänä ei voi väheksyä. Saunalla on merkittävä rooli myös koronapandemiasta selviämisessä, sillä se lisää kansanterveyttä ja auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina, yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Yhdistyksen tarkoituksena on saada Suomalaisen saunan päivä vakiintuneiden tai virallisten liputuspäivien joukkoon. Liki 10 000 suomalaista onkin jo laittanut nimensä adressiin asian edistämiseksi.

Saunarinki vaalii ja kehittää suomalaista saunakulttuuria

Suomalainen saunominen valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020. Sen myötä syntynyt Saunarinki on valtakunnallinen saunatoimijoiden verkosto, jonka tehtävänä on saunaperinteen suojelu, edistäminen ja sen siirtäminen tuleville sukupolville.

Saunarinki pyrkii edistämään kaikille avointa ja yhdenvertaista saunomista, jossa huomioidaan myös saunomisen ympäristövaikutukset. Saunaringin tavoitteiden ja toiminnan keskiössä ovat kestävän kehityksen periaatteet. Tämä tarkoittaa saunomisen ekologisen, sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kestävyyden huomioimista.

Saunarinki-verkostossa on tällä hetkellä mukana kolmisenkymmentä saunayhdistystä, lukuisia yksityishenkilöitä, sauna-alan yrityksiä sekä yleisten saunojen ylläpitäjiä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit