Eurooppa Talous

Saxo-pankin pääanalyytikko: EU saattaa jakautua kahtia

Kuva Wikimedia Commons / public domain
Saxo-pankin pääanalyytikon mukaan eräs vuoden 2018 suurista riskeistä saattaa olla Länsi- ja Keski-Euroopan väliset kasvavat jännitteet

Keski-Euroopan maiden vahvempi taloudellinen yhteistyö voi olla parempi ratkaisu kehittymisen kannalta kuin euroalueeseen liittyminen, sanoo Saxo-pankin pääanalyytikko.

Christopher Dembik uskoo, että Puola ei tule koskaan liittymään EU:n valuuttaunioniin, ja hänellä on vastaavia epäilyksiä myös muiden V4-maiden suhteen

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että euroon liittyminen ei olisi [maille] eduksi. Yhteisvaluutta-alueella on kaksi pääongelmaa: jäsenten kannalta yhteisvaluutta ei toimi hyvin, nykymuodossaan se hyödyttää vain Saksaa; yhteisvaluuttaan kuulumattomien mutta siihen pyrkivien maiden puolestaan tulisi tajuta, että niiden taloudellisesta integraatiosta saama hyöty on paljon vähäisempi kuin ne odottavat, koska taloudelliset suhteet ovat jo nyt vahvat. Näin on esimerkiksi Unkarin ja Saksan välillä, pääanalyytikko toteaa.

Dembikin mukaan euro on nykykurssillaan aivan liian vahva Unkarin ja Puolan taloudelle ja teollisuudelle. Hänen mielestään euroalueeseen liittymisen sijaan Keski-Euroopan maiden tulisi löytää oma vahva markkinansa.

Kuten Tsekki, Unkari pyrkii rakentamaan autonvalmistuksen ja muun autoteollisuuden varaan, hän huomauttaa.

Pääanalyytikko puhuu myös Euroopan unionin haasteista. Optimistisen vaihtoehdon mukaan Länsi-Eurooppa ja Keski-Eurooppa tulevat muodostamaan kaksinopeuksisen euroalueen. Kysymysmerkki olisi Itävallan sijoittuminen tässä vaihtoehdossa. Pessimistisen vaihtoehdon mukaan EU hajoaa kahtia läntiseen ja itäiseen osaan.

Arvelemme, että Itävalta tulee liittymään Visegrád-ryhmään, ja Saksan uusi hallitus tulee hakeutumaan Ranskan suuntaan. Tämä ei olisi Keski-Euroopan maille edullista, Dembik sanoi.

Pääanalyytikon mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron on valmistautunut konfliktiin, joten Ranska-Saksa -akselin ja Visegrád-ryhmän välille voi puhjeta merkittäviä jännitteitä.

Mielestäni riski on varteenotettava, eivätkä markkinat ole vielä hinnoitelleet sitä, Dembik painotti.

The Hungary Journal

  • 151
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset