Eurooppa

Schengen-sopimuksen 25-vuotisjuhlaa vietetään suljetuin rajoin

Kuva Fif / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Euroopan unionin vapaan liikkuvuuden takaava sopimus on ollut olemassa jo 25 vuotta, mutta sopimusta juhlistetaan suljetuin rajoin Kiinasta liikkeelle lähteneen koronaviruksen vallatessa alaa Euroopassa.

Schengen-alue syntyi kesäkuussa 1985, kun Ranska, Länsi-Saksa, Belgia, Alankomaat ja Luxemburg päättivät luopua maahantulotarkastuksista yhteisillä rajoillaan.

Vuonna 1990 tehtiin Schengenin yleissopimus. Siinä maat sopivat, miten sisärajatarkastusten poistaminen toteutettaisiin käytännössä. Rajat avaavan yleissopimuksen ensimmäiset allekirjoittaneet maat olivat Saksa, Ranska, Belgia, Alankomaat, Luxemburg, Espanja sekä Portugali. Sopimus allekirjoitettiin 26. maaliskuuta 1995 – 25 vuotta sitten.

Schengen-sopimusta ja sen tuomaa vapaata liikkuvuutta on pidetty yhtenä Euroopan unionin kulmakivenä. Moni EU-poliitikko on todennut Schengen-alueen luomisen olevan yksi EU:n suurimmista saavutuksista.

Schengen sai ensimmäisen ison kolhun vuonna 2015, kun yli miljoona kolmansien maiden siirtolaista rynnisti Euroopan unioniin olemattoman ulkorajavalvonnan vuoksi. Tuolloin useat maat joutuivat ottamaan itsenäisesti käyttöön omien rajojensa valvonnan.

– Jos Schengen kuolee, se on Euroopan lopun alku, julisti tuolloin EU:n sisäasioiden komissaari Dimitris Avramopoulos.

Vaikka yksi Schengen-alueen mahdollistavista seikoista olisi tehokas ulkorajavalvonta, ulkorajaa tehokkaasti valvonutta ja raja-aitoja rakentanutta Unkaria moitittiin vuoden 2015 jälkeen voimakkaasti, kun maa ei suostunut enää päästämään kolmansien maiden siirtolaisia alueelleen.

– Me olemme EU-rajojen sotilaita ja se on maksanut meille miljardi euroa. Mitä tekee Berliini tai Bryssel? Ne tarjoavat maksuksi haukkuja, Unkarin pääministeri Viktor Orbán muistutti vuonna 2018.

On myös havaittu, että kansainvälisen rikollisuuden, erityisesti tilauksesta tehtyjen rikosten lisääntymisen taustalla on Schengenin passivapaan vyöhykkeen laajentuminen.

Nyt koronapandemia on halvaannuttanut täydellisesti koko EU:n vapaan liikkuvuuden järjestelmän. Schengenvisainfo-sivuston mukaan 21 Schengen-maasta vain 5 – Belgia, Islanti, Ruotsi, Liechtenstein ja Luxemburg – ei ole toistaiseksi sulkenut rajojaan. Kaiken lisäksi 11 Schengen-maata on ilmoittanut joka tapauksessa jatkavansa ”väliaikaista rajavalvontaa”.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit