Kotimaa Politiikka

SDP:n Hussein al-Taee haluaa ”paperittomille” asunnot koronaepidemian hidastamiseksi

Hussein al-Taee. Kuva Jukka-Pekka Flander.

Suomen ryhdyttyä muiden Euroopan maiden tavoin järeisiin toimiin koronavirusepidemian pysäyttämiseksi, SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee on huolestunut ”paperittomien” tilanteesta. Oikeusturvan ja asianmukaisen asumisen takaamiseksi sekä viruksen leviämisen hidastamiseksi Suomessa pitkään oleskelleille ja myönteistä turvapaikkapäätöstä odottaneille henkilöille tulisi myöntää  oleskeluluvat ”inhimillisistä syistä”.

Kansanedustaja Hussein al-Taee (sdp.) kertoo tiedotteessaan, että koronaepidemian laajetessa haavoittuvassa asemassa ovat ikäihmisten lisäksi myös maassa oleskelevat turvapaikanhakijat – heistä erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet.

– Paperittomat ovat suomalaisen järjestelmän ulkopuolella, tosin akuutin terveydenhuollon piirissä. Vaikka pääsy akuuttiin terveydenhuoltoon ei olisikaan ongelma, ongelmaksi voi tulla tiedonpuute viruksesta ja heikot asumisolosuhteet, joissa tautien leviämisellä on suurempi riski, kertoo al-Taee.

– Paperittomien joukossa on myös lapsiperheitä. Poikkeuksellisia ratkaisuja tarvitaan nyt erityisesti lasten ja heidän vanhempiensa asumisolosuhteiden parantamiseksi ja terveyden turvaamiseksi, al-Taee muistuttaa.

Al-Taeen mukaan Suomi on sitoutunut niin kansallisessa lainsäädännössään kuin kansainvälisissä sopimuksissaan turvaamaan tasavertaisen oikeuden terveyteen jokaiselle yhteiskunnalliseen alkuperään katsomatta. Pikaisia toimia tulisi tehdä erityisesti kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla, joita on tällä hetkellä maassa joidenkin arvioiden mukaan lähes kolme tuhatta.

– Näin poikkeuksellisessa tilanteessa olisi perusteltua myöntää pitkään, jopa viisi vuotta päätöstä odottaneille turvapaikanhakijoille oleskeluluvat inhimillisistä syistä, sillä koronaepidemian odotetaan jatkuvan vakavana pitkään niin meillä kuin myös muualla maailmassa, sosiaalidemokraatti toteaa. Al-Taeen mukaan järjestelyllä voitaisiin taata ”paperittomille” asianmukainen asuminen ja siten pienentää viruksen leviämiseen liittyviä riskejä.

Koronaepidemiasta ja sen vaikutuksesta turvapaikanhakijoihin ja laittomasti maassa oleviin tulisi ottaa oppia tulevaisuutta silmällä pitäen.

– Keskiössä on turvapaikanhakijoiden ja paperittomien oikeusturvan takaaminen myös tulevaisuuden vastaavien kriisien varalle, al-Taee linjaa.

Al-Taee ei tiedotteessaan vaadi asianmukaista asumista suomalaisille asunnottomille.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit