Eurooppa Maahanmuutto

”Se siitä” – belgialaisen Antwerpenin asukkaista yli puolet on nyt maahanmuuttajia

Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.

Belgialaisen yli puolen miljoonan asukkaan Antwerpenin väestöstä yli puolet on nyt syntynyt muualla kuin Belgiassa. Valtava demografinen muutos heijastuu myös poliittiseen kenttään.

L’Express kertoi alkuviikosta belgialaisen Antwerpenin dramaattisesta demografisesta muutoksesta otsikolla ”Se siitä – Antwerpenissä on nyt enemmän maahanmuuttajia kuin alkuperäisiä belgialaisia”. Tilastot osoittavat, että kaupungin väestöstä 53,2 prosenttia on syntynyt jossain muualla kuin Belgiassa.

Julkaisun mukaan Pohjois-Afrikasta ja Länsi-Aasiasta – lähinnä Marokosta ja Turkista – saapuneet maahanmuuttajat ovat nyt enemmistönä kaupungissa. Valtava väestöpohjan muutos on tapahtunut vain yhden vuosikymmenen aikana, sillä vuonna 2009 maahanmuuttajia oli 37,5 prosenttia kaupungin väestöstä.

Poliittinen valta vaihtuu väestöpohjan muuttumisen myötä

Demografinen muutos heijastuu väistämättä myös politiikkaan. Vuoden 2013 jälkeen kaupunkia on hallinnut pormestari Bart De Weverin kansallismielinen ja konservatiivinen N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie, Uusi flaamilainen liitto), mutta puolueen menestymisen mahdollisuudet ovat nyt huonontuneet.

Antwerpenin yliopiston tuottama tilasto osoittaa, että maahanmuuttajataustaiset äänestäjät kannattavat pääsääntöisesti vasemmistopuolueita.

Noin 90 prosenttia turkkilais- ja marokkolaistaustaisista äänestäjistä antoi äänensä viime vuoden lokakuussa pidetyissä vaaleissa kolmelle tunnetuimmalle vasemmistopuolueelle. 31 prosenttia heistä antoi äänensä sosiaalidemokraattiselle PvdA:lle (Partij van de Arbeid, Työväenpuolue).

Pääsääntöisesti 40-50 vuotiaat ja sitä vanhemmat äänestivät kansallismielistä N-VA:ta ja populistista oikeistopuoluetta, VB:tä (Vlaams Belang, Flaamin etu).

Kaupungissa vain neljännes lapsista on alkuperäisiä belgialaisia. Tämän päivän lapsista tulee parissa vuosikymmenessä täysi-ikäisiä äänestäjiä, jolloin demografisen muutoksen aiheuttama poliittisen kentän myllerrys tulee korostumaan entisestään.

– De Wewer on menetetyn kaupungin pormestari, toteaa sosiologi Jan Hertogen.

Tämän päivän demografinen tilanne ennustaa huomisen

Sosiologin mukaan belgialaisten tulevaisuus on nähtävissä tämän päivän demografisesta tilanteesta.

– Tulevaisuus vuosikymmenien kuluttua on pääteltävissä tämän hetken alle 6-vuotiaiden lasten määrästä ja viime vuosien demografisesta trendistä, Hertogen toteaa.

– Kaupungissa tullaan puhumaan berberiä alankomaalaisen arabian, marokkolaisen arabian, normaalin arabian, ranskan, englannin, saksan jne … lisäksi, sosiologi huomautti.

  • 1.6K
    Shares