Eurooppa Rikos

Sea Watch 3:n kapteenin vapauttanut tutkintatuomari on joutunut esimiestensä hampaisiin

Kuva Max Pixel.

Carola Racketen vapautuspäätöksestä on tehty valitus korkeimpaan oikeuteen. Valituksen mukaan päätöksellä ei ole perusteita ja on tehty vääriä tulkintoja

Tutkintatuomari Alessandra Vellan määräys vapauttaa Sea Watch 3:n kapteeni Carola Rackete tapahtui ilman juridisia perusteita ja nojautuen virheellisiin tulkintoihin laeista, sekä kapteenin lausuntojen sokeaan hyväksymiseen sellaisenaan, kertoo Il Giornale.

Agrigenton syyttäjälaitoksen tutkintatuomariaan vastaan nostama kanne korkeimpaan oikeuteen kyseenalaistaa 2. heinäkuuta tehdyn päätöksen, joka vapautti kapteenin ja antoi tämän palata Saksaan. Kanne pyytää korkeinta oikeutta peruuttamaan päätöksen, koska ”lakien rikkominen mitätöi sen”. Lisäksi ei ”ole toimittu korrektilla tavalla arvioitaessa tosiasioita ja lakeja koskevia tekijöitä”. Lisäksi ”tutkintatuomarin esittämät muotoilut mitätöivät tapaukseen liittyvät oikeudelliset intressit, eivätkä ne ole hyväksyttäviä normaalin arvioinnin kannalta”.

– On täysin ilmeistä, että tutkintatuomarin lausunto on oman tulkinnan tuotos, eikä se saa mitään tukea perustuslakituomioistuimen päätöksistä, kirjoittaa Agrigenton syyttäjälaitos viitaten Vellan lausumiin.

Kanteessa painotetaan, että hallitus oli jo ratkomassa asiaa EU-tasolla, mutta kapteeni Rackete ryhtyi voimatoimiin tästä huolimatta. Lisäksi syyttäjälaitos toteaa, että Lampedusan edustalla ”siirtolaiset eivät enää olleet välittömässä vaarassa henkensä ja terveytensä kannalta” ja että kapteeni aiheutti itse hengenvaaran sekä viranomaisille että siirtolaisille alkaessaan ruhjoa viranomaisten moottorivenettä laituria vasten.

Saksalaisen Carola Racketen komentama Sea Watch 3 lähes murskasi Italian viranomaisten moottoriveneen tuodessaan Välimereltä pelastamiaan siirtolaisia Lampedusaan kesäkuun lopussa. Rackete murtautui satamaan Italian määräämästä maihintulokiellosta huolimatta.

Tapauksen johdosta Italian viranomaiset pidättivät Racketen, mutta Sisilian Agrigenton kaupungin tutkintatuomari Alessandra Vella vapautti hänet. Päätöstä on pidetty virheellisenä ja yleistä oikeustajua loukkaavana.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit