Kotimaa Rikos

Tynkkysen syytteisiin päätös maanantaina

Sebastian Tynkkynen oikeudenkäynnissä Oulussa 11.1.2017
Oulun oikeustalolla käsiteltiin tänään Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen syytteet kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta.
Sebastian Tynkkynen oikeudenkäynnissä Oulussa 11.1.2017


Oulun oikeustalolla käsiteltiin tänään Perussuomalaisten nuorisojärjestön ex-puheenjohtaja Sebastian Tynkkysen syytteet kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta.

Oikeudenkäynnistä on poikkeuksellisesti saatavilla videotallenne, koska oikeuden puheenjohtaja Päivi Markus myöntyi pyyntöön kuvausluvasta. Lupaa pyysivät Tynkkynen itse sekä Junes Lokka keräämällään adressilla, jossa oli kuutisen sataa nimeä oikeudenkäynnin seuraamiseen halukkailta.

Käsittelyllä on yhteiskunnallista merkitystä kaikkien oikeuksien kannalta, koska tällaiset käsittelyt vetävät rajalinjat sille, millaista keskustelua islamista, maahanmuutosta, ihmisoikeuksista ja terrorismin uhasta ylipäänsä saadaan julkisesti käydä.

Oikeudenkäynnistä mahdollisimman läpinäkyvän tahtova Tynkkynen julkaisi lisäksi haasteensa etukäteen Sananvapaus uhattuna -luentotilaisuudessa viikkoa ennen istuntoa sekä puolustuksensa muistiinpanot ennen oikeudenkäynnin aloittamista.

Tynkkynen saapui paikalle ilman asianajajaa ja edusti itseään asian käsittelyssä. Oikeuteen hän oli ottanut mukaan Koraanin, josta hän luki jakeita ennen käsittelyn alkua. Hän kiisti molemmat syytekohdat. Tynkkysen mukaan hän ei ole syyllistynyt islaminuskoisiin kohdistuviin yleistäviin väitteisiin, koska hänen puheensa muslimien karkottamisesta koskivat ainoastaan ulkomaalaisia, ei esim. Suomen tataareja. Lisäksi Tynkkynen totesi vain ilmaisseensa tosiasioita kansallisesti tärkeästä aiheesta, eikä tosiasioiden sanominen ole panettelua.

“En ole syyllistynyt rikokseen. En ole ryöstänyt, tappanut, tehnyt väkivaltaa enkä kehottanut väkivaltaan. Olen kirjoittanut Facebook-kirjoituksia, joissa olen kritisoinut islamia sekä esittänyt poliittisia näkemyksiäni laittomasti maassa olevien ihmisten palauttamiseksi tehostaen laillisia jo käytössä olevia keinoja. Mikään näistä ei ole rangaistavaa.”

Tynkkynen toi Koraanin mukanaan käräjäoikeuteen ja luki sitä ennen käsittelyä.

Puolustuksen painopisteen asettaminen väitteiden totuudenmukaisuuteen on kuitenkin laillisesti ongelmallista, koska laki on kirjoitettu ja oikeudet sitä tulkitsevat siten, ettei tosiasioilla ole väliä. Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ei vaadi, että rikollisen väitteen tulisi olla epätotta. Jollain tavoin loukkaavaksi tulkittavan tiedon levitys riittää.

Sama pätee myös lakiin uskonrauhan rikkomisesta: KKO:n tulkinnan mukaan uskonasioista puhuttaessa on epäolennaista, mikä on faktuaalista, koska uskonasioita ei voi KKO:n mukaan arvioida kuten luonnontieteellisiä väittämiä.

Syyttäjän mukaan uskonrauhan rikkomisen kynnyksen ylittivät Tynkkysen kirjoituksissa Muhammedin kutsuminen pedofiiliprofeetaksi ja Allahin kutsuminen hirviöksi. Molemmat tietysti ovat totuudenmukaisia huomautuksia, mutta kuten sanottua, ei kyseisen rikoksen kannalta totuus ole merkittävää. Syyttäjä ei suostunut vastaamaan Junes Lokan haastatteluyritykseen oikeuden siirtyessä tauolle.

Loppupuheenvuorossaan Tynkkynen sanoi, että politiikassa toimiminen islamiin liittyvien ongelmien aikaan on vaikeaa. Hän kertoi varsin liikuttuneessa mielentilassa kokemuksestaan todistajana ulkomaalaistaustaisen ystävän puolesta ja kysyi, toimisiko rasistinen tai muukalaisvihamielinen henkilö kuten hän.

Hän vertasi omia kirjoituksiaan IL-bloggaaja Alan Salehzadehin kirjoituksiin, jotka sisällöltään ovat samankaltaisia kuin hänen omansa, mutta Salehzadehista ei tutkintapyyntöjä kirjata. Hän otti esille myös viime vuoden terrori-iskut Euroopassa painottaen avoimen yhteiskunnallisen keskustelun tärkeyttä.

Oikeus päätti, että koska todistelua oli jutussa paljon, ei harkintaa päätökselle tehdä samalle päivälle.Tuomio annetaan maanantaina 16.1.2017 iltapäivällä, ja myös siitä tulee Kansalaiseen artikkeli samana päivänä.

Tynkkysen puolustustaan varten tekemät muistiinpanot ovat julkisesti luettavissa täällä.

Jakoa

Liity kannattajajäseneksi

Grilli kesäkuntoon - tulikulma.fi

Uusimmat uutiset