Eurooppa

Seehofer voisi haastaa Merkelin oikeuteen

Kuva Pixabay.

kuvituskuva

Baijerin ja Saksan liittohallituksen välisessä pakolaispolitiikkaa koskevassa kiistassa Baijeri saa tukea perustuslakiasiantuntija di Fabiolta. Lausunnon johtoajatus: Baijeri voisi pakottaa Berliinin tekemään täyskäännöksen pakolaisasiassa.


Baijerin pääministeri Horst Seehoferin hallitus tulee käsittelemään tänään uudelleen pakolaiskysymystä. Konkreettisesti kyse on entisen perustuslakituomari Udo di Fabion oikeudellisesta lausunnosta, joka painottaa Saksan hallituksen velvollisuutta huolehtia tehokkaasta rajavalvonnasta. Bild-lehti siteerasi jo ennalta lausuntoa, jonka mukaan liittohallitus on velvollinen ”palauttamaan toimivan rajavalvonnan Saksan rajoille, jos yhteinen Euroopan rajavalvonta- ja maahanmuuttojärjestelmä muuttuu toimintakyvyttömäksi tilapäisesti tai pidemmäksi aikaa.

Entisen perustuslakituomarin lausunnon johtoajatus on lisäksi, että Saksan hallitus rikkoo perustuslakia kieltäytyessään palauttamasta kattavaa rajavalvontaa. Lausunnon mukaan Baijerin vapaavaltio voi haastaa Saksan hallituksen perustuslakioikeuteen rajojen sulkemiseksi. Liittokansleri Angela Merkel on tähän asti torjunut tämän ajatuksen tiukasti. Di Fabion mukaan Baijerilla olisi hyvät mahdollisuudet menestyä tällaisen kanteen kanssa Saksan hallitusta vastaan. Lausunnon otsikko: ”Maahanmuuttokriisi liittotasavallan perustuslaillisena ongelmana”.

”Saksan hallitus laiminlyö velvollisuuksiaan”

Baijerin ja liittohallituksen välisessä kiistassa on ennen kaikkea kyse siitä, että laiminlyökö Saksan hallitus osavaltioita ja koko liittovaltiota vahingoittavalla tavalla perustuslaillisia velvollisuuksiaan valvoa rajoja. Lausunnon johtopäätös on, että ”Saksan hallitus ei täytä enää velvoitettaan valvoa tehokkaasti rajoja.” Saksan hallituksen tulee kuitenkin ”antaa osavaltioille tukea niiden harjoittaessa valtiollista valtaansa ja suorittaessaan valtiollisia tehtäviään”. Perustuslaki edellyttää ”valtiollisten rajojen kontrolloitavuutta ja valtion alueella oleskelevien henkilöiden valvontaa”. Tämä pätee myös silloin, jos Saksan hallitus ”on siirtänyt valtionrajojen suvereenin valvonnan Euroopan Unionille”.

Di Fabio päätyy lausunnossaan Bild-lehden mukaan siihen lopputulokseen, että Saksan hallituksen on maahanmuuttokriisin takia varmistettava taas rajansa, koska eurooppalaiset keinot, kuten Schengen ja Dublin ovat epäonnistuneet. Perustuslaki takaa kyllä kaikille Saksassa oleskeleville henkilöille ”inhimillisen kohtelun”, kirjoittaa perustuslakiasiantuntija 85-sivuisessa lausunnossaan. ”Perustuslaki ei kuitenkaan takaa suojaa kaikille maailman ihmisille faktisen tai oikeudellisen maahantuloluvan muodossa.” Lisäksi lausunnossa todetaan: ”Tällaista rajoittamatonta oikeusvelvoitetta ei sisälly eurooppaoikeuteen, eikä kansainväliseen oikeuteen.

Asiasta uutisoi N-TV

Toimitus
13.1.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa