Kulttuuri

”Seikkailujani” – salakuljettaja Algoth Niskan muistelmat ilmestyneet

Kuva Kiuas Kustannus.

Salakuljettaja Algoth Niskan muistelmat ”Seikkailujani” ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa lyhentämättömänä suomeksi.

Kieltolain aikana vaikuttaneen merikapteeni ja salakuljettaja Algoth Niskan muistelmateos ”Seikkailujani” on ilmestynyt suomeksi Kyösti Helinin käännöksenä. Algoth Niska (1888-1954) kuuluu Suomen 1900-luvun legendaarisiin hahmoihin ja tunnetaan poikkeuksellisen värikkäistä elämänvaiheistaan.

Algoth Niska. Kuva public domain.

”Seikkailujani”, joka ilmestyi alun perin vuonna 1931 Ruotsissa nimellä ”Mina Äventyr”, käsittelee kieltolain vuosia. Tuolloin Niska toimitti laivoillaan Suomeen suuria määriä laitonta pirtua, jota hän myi pääasiassa Helsingin ylemmille kansankerroksille. Eloisalla ja värikkäällä tyylillään Niska kuvaa salakuljetuksia, kohtaamisia eri maiden laivamiehistöjen kanssa, vaarallisia pakoretkiä viranomaisten ulottuvilta ja tietenkin laivojaan, joista jokaiseen hänelle kehittyi lämmin ja läheinen suhde.

”Seikkailujani” ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa lyhentämättömänä suomeksi. Se on harvinainen silminnäkijän aikalaiskuvaus kieltolain ajasta ja lain nostattamasta laajasta kansalaistottelemattomuudesta. Teos on myös kappale Itämeren rannikon paikallishistoriaa. Ajankohtainen se on siksikin, että kieltolain voimaanastumisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

Suomenkielisen laitoksen on julkaissut Hexen Press, joka on Kiuas Kustannuksen alamerkki. Laitos sisältää alkuperäiskuvituksen sekä valikoiman Niskan elämänvaiheita valottavia liitteitä, niiden joukossa Niskan tyttärenpojan Ilkka Lipsasen eli Dannyn esitelmä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa