Eurooppa Maahanmuutto

Seitsemän Keski-Euroopan maata vastustaa EU:n uutta siirtolaisuussopimusta

Kuva Mstyslav Chernov, Wikimedia Commons

V4-maat sekä Viro, Latvia ja Slovenia vastustavat voimakkaasti pakollista uudelleensijoitusta kaikissa muodoissa.

Visegrád-ryhmän maiden (V4 eli Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari) sekä Viron, Latvian ja Slovenian sisäministerit ovat lähettäneet EU-komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinasille sekä siirtolaisasioista vastaavalle sisäasiainkomissaari Ylva Johanssonille kirjeen, joka koskee EU:n uutta siirtolais- ja turvapaikkasopimusta. Kirje noudattelee Puolan lähestymistapaa siirtolaisuuteen ja turvapaikanhakuun.

– Ministerien yhteinen kirje viittaa tilanteeseen, jonka parissa Euroopan unioni on toiminut viime kuukausina, nimittäin COVID-19 -pandemiaan sekä EU:n eteläisten ulkorajojen kasvaneeseen paineeseen, mikä muistuttaa Euroopan unionin yhteistyön tarpeellisuudesta koskien siirtolaisuutta ja turvapaikanhakua, kirjeessä todetaan.

Sisäministerien mukaan hallitsematon siirtolaisuus aiheuttaa vakavan uhkan EU:n yhtenäisyydelle ja siksi taistelussa laitonta siirtolaisuutta vastaan tarvitaan päättäväisiä toimia.

Kirje myös nostaa esille ratkaisuja, mitkä tulisi tuoda ja mitä ei saa tuoda EU:n siirtolaisuus- ja turvapaikkasopimukseen.

– V4-maat sekä Viro, Latvia ja Slovenia vastustavat voimakkaasti pakollista uudelleensijoitusta kaikissa muodoissa.

Sen sijaan maat tukevat EU:n ulkorajavalvonnan vahvistamista ja kriisitilanteissa käytettäviä ratkaisuja, jotka sallivat joustavan reagoinnin.

Lähteet Polandin, Visegradgroup.

Otsikkoa muutettu 11.6 klo 17:21