Kotimaa Politiikka

Setan tavoitteena kevään kuntavaaleissa on sateenkaarikunta

Kuva Piqsels.

 Seta on julkistanut kuntavaalitavoitteensa.

Seta ry:n tavoitteena on tasavertaisuus riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta. Kevään kuntavaaleissa Setan tavoitteena on ”sateenkaarikunta”.

– Yhdenvertaisuuden edistäminen ei ole vapaaehtoista vaan kunnan velvollisuus riippumatta kunnan koosta tai sijainnista. Kuntapäättäjien tulee huomioida erityiset tarpeet ja hyvinvoinnin haasteet, joita sateenkaari-ihmisillä on, muistuttaa Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Kunnat ovat suuri työnantaja ja Sarjamo korostaa, että kuntien työntekijöinäkin on sateenkaari-ihmisiä.

– Kun kunta huomioi sateenkaarevat työntekijänsä, voi se paremmin edistää kaikkien yhdenvertaisuutta, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa, että jokaisesta työntekijästä käytetään hänen ilmoittamaansa etunimeä ja jokainen työntekijä saa ilmaista omaa sukupuoltaan työssään. Esimerkiksi transvestiitti saa itse päättää pukeutuuko töissä mieheksi vai naiseksi.

Kaikissa Suomen kunnissa elää kaikenikäisiä sateenkaari-ihmisiä, joten heidät on otettava huomioon kaikessa päätöksenteossa ja palveluiden järjestämisessä.

– Ikääntyneiden palveluissa voidaan kuvitella, ettei asiakkaina tai tilojen käyttäjinä ole sateenkaarisenioreita. Ennen kuin yhdenvertaisuutta voidaan kunnolla edistää, on sateenkaari-ihmiset tehtävä näkyviksi ja lisättävä ammattilaisten sateenkaariosaamista, muistuttaa Setan seniorityön asiantuntija Suvi Kehälinna.

Seta korostaa, että sateenkaariteemojen näkyvyys vähentää sateenkaaripakolaisuutta eli muuttoa yhdestä kunnasta toiseen, sateenkaariystävällisempään kuntaan.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit