Kotimaa Maahanmuutto

Seurakunnat auttavat suljettavan Nihtisillan vastaanottokeskuksen asukkaita jäämään pääkaupunkiseudulle – rahoitus seurakuntien korona-avustuksista

Luona Oy:n Nihtisillan vastaanottokeskus. Kuva Wikimedia Commons.

Seurakuntien Nihtisillasta kotiin -hankkeessa autetaan Espoossa sulkeutuvan vastaanottokeskuksen asukkaita asuntojen hankinnassa.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tammikuussa 2021 sulkevansa kesäkuussa Luona Oy:n operoiman Nihtisillan vastaanottokeskuksen Espoossa. Asukkaiden siirrot muun muassa Oulun ja Joutsenon vastaanottokeskuksiin alkoivat 8. huhtikuuta ja viimeiset siirrot tapahtuvat kesäkuun alussa.

Espoon seurakunnat kertovat tiedotteessaan, että Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen seurakuntien monikulttuurityön tekijät alkoivat pohtia heti uutisen kuultuaan, onko mitään tehtävissä, että asukkaat voisivat jatkaa oleskeluaan pääkaupunkiseudulla.

Nihtisillassa asuu muun muassa työllistyneitä turvapaikanhakijoita, ja monikulttuurityön tekijät uskovat, että muutto muualle pysäyttäisi kotoutumisen. Moni asukkaista myös odottaa vastausta työntekijän oleskelulupahakemukseensa, ja monikulttuurityön tekijät pelkäävät, että lähtö vaarantaisi hakuprosessin.

Nihtisillasta kotiin -hanke auttaa Espoon Nihtisillassa asuvia turvapaikanhakijoita asunnon tai majoituksen etsimisessä. Seurakunnat eivät maksa asukkaiden vuokria vaan tukevat asunnon löytämisessä.

– Jokaisella on oikeus kotoutua uudessa maassaan ensimmäisestä hetkestä alkaen, sanoo Olarin seurakunnan pappi Tuija Samila.

Nihtisillasta kotiin -hanke on Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen seurakuntien yhteinen. Hankkeessa tehdään yhteistyötä maahanmuuttajien ja asumisen parissa työskentelevien toimijoiden kanssa. Näitä toimijoita ovat muun muassa Sininauhasäätiö, Setlementtiliitto, Luona Oy, Turvapaikanhakijoiden tuki ry ja kotimajoittajien verkostot.

Hanke rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurakunnille myöntämillä korona-avustuksilla.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit