Eurooppa Talous

Sharia-pankit lisäävät suosiotaan Euroopassa

KT Bank Mannheim. Kuva Wikimedia Commons / public domain.

Sharia-ystävälliset pankit ovat olleet tähän asti suosittuja vain islamilaisissa maissa. Vuodesta 2015 alkaen on Saksassa toiminut Islam-pankki, joka on valloittanut jalansijaa kiihtyvällä tahdilla.

Islam ei hyväksy pankkitoiminnassa korkoja, spekulointi on kielletty, ja lisäksi Islam kieltää sijoitukset tupakka-, alkoholi-, sianliha- ja sotateollisuuteen. Tähän mennessä Islam-ystävälliset pankit ovat olleet näkymättömiä Saksassa, mutta trendi on kääntymässä, jos KT Bank AG otetaan esikuvaksi.

Pankki on turkkilaisen Kuveyt Türk osuuspankin sisaryhtiö ja toimii Istanbulista käsin. Kuveyt Türk:in pääomistaja on Kuwait Finance House, joka on maailman ensimmäinen Sharia-laille perustuvaa pankkitoimintaa harjoittava pankki. Pankki on toiminut vuodesta 1977 alkaen. Kuwait Finance House on myös yksi maailman merkittävimmistä islamilaisista pankeista koko maailmassa.

Vuoden 2015 kesällä KT Bank aloitti toiminnan Saksassa perustamalla pääkonttorinsa Frankfurt am Mainiin ja konttorit Mannheimiin sekä Berliiniin. Vuonna 2017 perustettiin konttori Kölniin. Kölnin konttori sijaitsee DITIB-keskusmoskeijan yhteydessä.

Liiketoiminta oli hyvässä vauhdissa  jo vuonna 2017, kertoo Focus-lehti.

– Nordrhein-Westfalenin osavaltion asukkaiden joukossa on 20 000 turkkilaista yrittäjää, joilla on 130 000 työntekijää. Tämä on meille suuri mahdollisuus, kertoo Kölnin konttorin johtaja Ayhan Cengizer.

– Palveluidemme kysyntä ei ole laskenut, konttorinjohtaja kertoo.

Pankin asiakkaista kolme neljännestä on yksityisasiakkaita, loput ovat yrittäjiä, yhdistyksiä ja instituutioita. Työntekijöillä ja asiakkailla on käytössä tila rukoilemiseen. Pankin omien tietojen mukaan noin 15 prosenttia asiakkaista ei ole muslimeja.

Miten ”Islamic banking” tekee voittonsa ja kattaa kulunsa?

Kun asiakas tarvitsee rahaa esimerkiksi talon ostamiseen, ostaa KT Bank talon asiakkaalle.

– Me myymme talon asiakkaalle pienellä rahoituslisällä eteenpäin ja hän maksaa sen takaisin erissä, kertoo pankin tiedottaja Ferhat Aslanoglu. Tässä tapauksessa pankki ja asiakas perustavat yhteisen yhtiön, jotta varainsiirtoveroa ei jouduta maksamaan kahteen kertaan, ja yhteinen yhtiö ostaa talon sovitulla summalla. Yhtiö, joka on käytännössä osa pankista, siirtyy ostajalle maksettujen erien jälkeen. Tämä järjestely on määrätty Sharia-laissa ja on kaikkien Saksan lakien mukainen, kertoo Aslanoglu.

Asiantuntijat: KT Bank noudattelee klassisen pankkitoiminnan korkokäytäntöä

Tämä kauppamalli on monille muslimeille mieluisa tapa ostaa asunto, kertoo Aslanoglu.

– Se joka ennen säästi sukkaan, tulee nyt meille, lisää Aslanoglu tähän.

Pankki sijoittaa varansa reaalitalouteen eli ostaa tuotteita tai palveluita, joissa asiakas on osallisena ja kantaa niin vastuun kuin myös nauttii voitoista, kertoo Aslanoglu.

– Islam-pankkitoiminnassa on toisaalta teoria ja toisaalta käytäntö. Käytännössä malli on rakennettu niin, että se perustuu klassisen pankkitoiminnan päälle. Asiakkaalle maksetaan klassisen pankkitoiminnan mukainen korko, kertoo talousasiantuntija Phillip Wackerbeck.

Esimerkkinä voi mainita ”osuustilin” KT Bankissa: asiakas tallettaa pankkiin rahansa, jotka sijoitetaan ”islamin lakien mukaiseen liiketoimintaan reaalitaloudessa”. Tästä syntyvä voitto jaetaan etukäteen sovitulla voittoprosentilla sijoittajille. Pankki itse esittelee voittomahdollisuuksia esimerkillä, jossa 20 000 euron ja kolmen vuoden kiinteällä sijoituksella on mahdollista saavuttaa 91 prosentin nettovoitto.

Pankki lupaa myös varmistaa asiakkaidensa sijoitukset. KT Bank AG on mukana Saksan pankkitakuusysteemissä, jossa talletukset 100 000 euroon asti ovat turvassa. Tätä kautta pankki voi mainostaa olevansa ”vihdoinkin uskottava tarjous kaikille arvoja kunnioittavalle ihmisille ja erityisesti islamilaisia arvoja kunnioittaville uskoville”.

Kolminkertainen valvonta

KT Bank AG:n valvonta on kolminkertainen. Ensiksikin pankin toiminta on alistettu Saksan pankkivalvonnalle (BaFin), toiseksi sitä valvoo Turkissa Istanbulissa istuva johtokunta ja kolmanneksi Sharia-etiikkalautakunta.

Sharia-etiikkalautakunta tarkistaa erikseen jokaisen sijoituksen ja jokaisen sopimuksen. BaFin tarkistaa, että kaikki toimii Saksan lakien mukaan ja Turkin johtokunta seuraa finansseja samalla mielenkiinnolla kuin BaFin, kertoo Kölnin konttorin johtaja Cengizer.

– Turkin ja Saksan pakolaistilanteen vuoksi kiristyneet välit eivät ole haitanneet toimintaamme. Päinvastoin, olemme saaneet lisää asiakkaita arabiasta saapuneiden ihmisten myötä, kertoo Cengizer hymyillen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa