Muu maailma

Siirtolaiset palasivat Tunisiaan

Melkein kolme viikkoa Välimerta seilattuaan on pelastuslaiva kyydissään 40 siirtolaista palannut Zartisin satamaan Tunisiassa. Tunisialainen Sarost 5-nimisen laivan saattoi satamaan Tunisian merivartiosto.

Libyan merivartiosto poimi siirtolaiset 13. heinäkuuta veneistä ja luovutti heidät Sarost 5 -alukselle. Viimeiset päivät laiva on ollut ankkurissa Zartisin sataman edessä, mutta sitä ei päästetty satamaan. Tämän pattitilanteen laukaisi Tunisian pääministeri Youssef Khahed lauantai-iltana kertomalla, että laiva päästetään satamaan, ja alus pääsi lopulta keskiviikkona laskemaan lastinsa maihin.

Tapahtumat aiheuttivat kansainvälistä huomiota

Laivassa olleet 40 siirtolaista on määrä toimittaa pakolaisleiriin noin 60 kilometrin päähän Zartisin kaupungista. Punainen puolikuu on ilmoittanut valmiutensa antaa humanitääristä apua, jotta siirtolaiset voivat jatkaa matkaansa kotimaahansa. Myös turvapaikkahakemuksen laatimiseen on luvassa apua, ja lupa pysyä Tunisiassa on myös esitetty vaihtoehtona.

Siirtolaiset ovat useista Afrikan maista. Heitä oli laivalla Egyptistä, Bangladesista, Kamerunista, Senegalista, Guineasta, Sierra Leonesta ja Norsunluurannikolta.

Kiista vastuusta johti kellumiseen välimeressä

Malta, Italia ja Tunisia ovat kiistelleet laivassa olleisiin siirtolaisiin kohdistuvasta vastuusta. Tunisia korosti, että siirtolaiset oli pelastettu Maltan vastuualueelta. Maltan hallitus taas oli sitä mieltä, että pelastetut tulisi viedä lähimpään satamaan, joka on Tunisiassa.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön (IOM) mukaan tämä episodi oli tähän mennessä pisin jakso, jonka pelastetut ovat koskaan historiassa viettäneet pelastusaluksessa.

Lähde: OE24

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa