Kolumnit

Siirtolaisista on tulossa yhä vaarallisempia

Bihać huhtikussa 2020. Kuva Shutterstock.

Bosnialaisen Avaz-lehden toimittaja Evelin Trako kirjoittaa siirtolaiskriisin keskellä elävien Bosnia-Hertsegovinan asukkaiden tunnoista.

Siirtolaiset hakkasivat ballerinan Sarajevossa, siirtolaiset ryöstivät rahanvaihtopisteen virkailijan, siirtolainen puukotti nuoren miehen, siirtolainen ampui poliisia kohti … kuinka paljon enemmän siirtolaisten aiheuttamia ongelmia tulee sietää, ennen kuin ongelmaa voidaan lähestyä strategisesti, epäröimättä ja selkeän tavoitteen kera?

Puhumattakaan Krajinasta ja Krajisniksista, jotka ovat kärsineet siirtolaiskriisistä jo kolmen vuoden ajan. Kaikkien aiempien ongelmien lisäksi – työttömyys, köyhyys, korruptio, hitaat hallintorakenteet – viimeinen mitä ihmiset tarvitsevat ovat ylimieliset ja röyhkeät siirtolaiset.

Jopa skeptisimmillekin lienee jo selvää, että siirtolaiset ovat ensisijaisesti valtava turvallisuusongelma. Monille kotimaistaan ties mistä syistä liikkeelle lähteneille mikään ei ole pyhää eivätkä he kunnioita mitään sääntöjä tai lakeja.

Jos tuo ei ole jollekulle selvää, kysyköön sarajevolaiselta ballerinalta, joka brutaalisti hakattiin kirkkaassa päivänvalossa Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungissa viime viikolla. Kysyköön Bihaćin liikkeiltä, jotka joutuvat maksamaan siirtolaisten jokapäiväisten varkauksien aiheuttamat vahingot.

Mutta kuten niin usein tapahtuu, monet suvaitsevaiset antavat siirtolaisille majoituksen.

Kriisi on herättänyt rikolliset. Salakuljettajat saavat 100 euroa yhdestä henkilöstä, jonka he tuovat Zvornikissa Drina-joen rannalta toiselle. Toisin kuin valtion rajoja ja sen asukkaita suojelevat Bosnia-Hertsegovinan rajavartijat, ihmissalakuljettajat Drinan molemmin puolin ansaitsevat suuria summia.

Monet humanitaariset järjestöt kautta maailman ovat lähettäneet edustajiaan Bosnia-Hertsegovinaan auttamaan siirtolaisraukkoja heidän matkallaan kohti Euroopan unionin metropoleja.

Kuka auttaisi Bosnia-Hertsegovinan kansalaisia?

Lähde Evelin Trako / Avaz.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit