Eurooppa Maahanmuutto

Siirtolaiskriisi Bosniassa: ”Heitä on kaikkialla”

Sarajevo toukokuussa 2018. Kuva Shutterstock.

Bosnia-Hertsegovinassa, Kroatian rajalla on Eurooppaan pyrkivien pakolaisten aiheuttama paine Bihacissa kärjistynyt dramaattisesti.

61 000 asukkaan lisäksi Bihacissa oleskelee arviolta 10 000 henkilöä odottamassa pääsyä turvapaikanhakijoiksi syvemmälle Eurooppaan. Melkein kaikki Bosniassa oleskelevat tulijat ovat Junge Freiheit -julkaisun mukaan Bihacissa.

Lähes kaikki tulijat ovat miehiä. Heitä oleskelee sekä kaupungissa että sen ympäristössä. Jotkut majoittuvat puistoihin, toiset hylättyihin taloihin, eräät keskustan jalankulkualueelle, myös kaupungin halki virtaavan Una-joen rannoille. Väliaikainen leiri on perustettu 1500 henkilölle entiselle kaatopaikalle, keskustasta viiden kilometrin päähän.

Tilannetta kuvattiin jo aiemmin äärimmäiseksi, kun tuhansia pakolaisia leiriytyi alueella. Mutta tulijoiden määrä on vain kasvanut. Aiempi väliaikaisleiri oli jouduttu sulkemaan, koska sen kapasiteetti ei kestänyt.

Paikallinen väki kokee turvattomuutta. Päivittäin kokevat nuoret naiset häirintää, seksuaalista ehdottelua ja omavaltaista lähentelyä.

– Heitä on kaikkialla, eräs nuori bosnialaistyttö valittaa.

Tapahtuu myös raiskauksia, mutta niistä vaietaan häpeän vuoksi. Useimmat tulijat ovat Syyriasta, Irakista, Iranista, Afganistanista, Pakistanista ja Bangladeshista.

Bihac on tulijoille vain läpikulkupaikka matkalla eritoten Saksaan. Koska Itävallan ulkoministerinä 2017 toiminut Sebastian Kurz sai aikaan Balkanin reitin sulkemisen, pakkautuu tulijoiden virta Kroatian ja EU:n ulkorajalle.

  • 875
    Shares