Eurooppa Maahanmuutto

Siirtolaiskriisi: Liettua rakentaa muurin

Liettuan armeijan sotilas. Kuva Shutterstock.

Raja-rakennelmien on tarkoitus kohota Valko-Venäjän vastaiselle rajalle. Päätöksen takana on Valko-Venäjän diktaattorin Aljaksandr Lukašenkan toimenpiteet EU:iin suuntautuvan siirtolaisvyöryn mahdollistamiseksi.

Liettuan pääministeri Ingrida Shimonyte ilmoitti keskiviikkona, että Liettua rakentaa ”ylimääräisen fyysisen esteen, joka erottaa Liettuan ja Valko-Venäjän”. Lisäksi Liettua sijoittaa sotilaita hallinnoimaan Valko-Venäjältä maahan saapuvia henkilöitä.

Pääministerin mieli on muuttunut, sillä aiemmin hän oli kutsunut ajatusta raja-rakennelmista ”ajanhukaksi”. Valko-Venäjää ja Liettuaa jakaa 678 kilometrin ​​raja, ja aita maksaisi arviolta 15 miljoonaa euroa.

Mielenmuutos tapahtui, kun rajan ylittäneiden laittomien siirtolaisten määrä on noussut viime viikkoina. Vyöryn takana lienee Valko-Venäjän kosto EU:lle sen asettamista pakotteista.

Liettuan hallitus sanoo, että se on dokumentoinut yli 1300 laitonta rajan ylitystä kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

– Arvioimme prosessin olevan hybridi-aggressio, jota ei ole kohdistettu Liettuaa vaan koko Euroopan unionia vastaan. Syynä on EU:n ja Liettuan periaatteellinen kanta väärennettyihin vaalituloksiin sekä kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuksien puolustajien sortamiseen, sanoi Shimonyte.

Tiistaina Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka uhkasi päästää kolmansien maiden siirtolaiset esteettömästi EU-alueelle. Suurin osa Liettuaan saapuvista on kotoisin Afganistanista, Irakista ja Syyriasta.

– Valko-Venäjän hallintovirastot osallistuvat aktiivisesti ja passiivisesti laittomien siirtolaisten virran järjestämiseen. Rajan ylittämisen edellytykset luodaan tahallaan, ja koemme, että sen takana on muun muassa tarkoitus vahingoittaa valtiotamme ja horjuttaa tilannetta, sanoi Shimonyte.

Tilanne on kärjistynyt viime viikkoina. Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kertoi kesäkuussa ennen EU-huippukokousta, että Valko-Venäjä käyttää siirtolaisia yhä enemmän poliittisena aseena.

Lähteet DW, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest

26 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Irmeli

Toivottavasti helvetin korkee ja päälikerrokset piikkilankaa…

Erno

Haitalliset maahantunkeutujat tuottavat haittaa Euroopassa väkivallan ja groomauksen merkeissä joten rajat kuntoon ja kiinni Liettuassa. Lukashenkan täytyisi itse ottaa nuo säilöön eikä päästää EU:hun. Pedofiilejä on jo muutenkin EU:ssa paljon viime vuosien massamaahantunkeutumisen seurauksena. Ei enää uusia.

vesku

Mikähän mahtoi olla TURUSSA Tapahtuneessa kapakkarähinässä ns. MURIAANIEN OSUUS,,,Kukaan ei kirjoita vielä mitään,,,odottelemme tuloksia,,,

Viha Voittamaton

Valko-Venäjällä toimii kyllä viranomaiset tämän ongelman suhteen. Liettua vaan on itse osallinen hybridioperaatiossa Valko-Venäjää vastaan ja nyt sitten itkevät kun Lukashenko tykittää takaisin.

juha II

Muurit ovat hyviä. Kysykää vaikka Kiinalta!!!

Mika Salo

Itä-Euroopan maat ovat ylivoimaisesti fiksumpia tämän hetken euroopassa.

Moonman

Latviassa ja liettuassa ei varmaan tiedetä vielä mitään grooming-jengeistä ja alkavasta ghettoutumisesta? Eivät tunkeutujat sinne kyllä ole jäämässäkään, koska baltian maissa ei jaella discorahaa

murre iisakki riepunen

Valtava hätä ja huoli laittomien tunkeutujien puolesta sikiää suvakilla, työtä vieroksuva tulija haluaa pitää oman kielen, kulttuurin, muutoinkin jatkaa samaa sotaista elämää johon kotimaassaan on tottunut. Moskeijan minareetit liian matalia, myös rukouskutsun äänentoisto huono, onhan siinä vaikeuksia sopeutua…voi..voi.

Kaino-Vieno Huttunen

Rajavartiolaitoskin lähettää kaksi partiota nopeimpia laukunkantajia Liettuaan. Oikeampi paikka olisi Suomen rajalla, mutta toiset rajat ovat tärkeämpiä kuin toiset tässä yhdenvertaisuuden ja rajoittamattomien ihmisoikeuksien Euroopassa.

Che Guevara

Ja vähän aikaa sitten media kauhustui ja itki, kun Trump rakenteli samoin perustein aitaa Meksikon rajalle. Miksi nyt ei tuomitakaan tätä aitaa? Kaksinaismoraalia.

Arvopohja jallitus

Kyllä. Ja kun USA nyt jättää Afganistanin persläven, mikä oli alun alkaen Trumpin päätös, niin ollaanpa nyt niin ymmärtäväisiä, kun Biden sanoo. Ja tuohon Afganistaniin on suomalaisten veronmaksajien rahoja palanut hirvittäviä summia. Joku viranomainenhan sitä arvostelikin. Sanottiin, että turpa kiinni. Ja tämä Afganistan on vain yksi htin rahareikä. Miljardeja riittää ( 1 miljardi on tuhat euroa ) näihin mullahien tarpeisiin. Jlauta. Ajatellaanpa Suomen tieverkostoa. Ei kuulemma ole rahaa. Kun öljy on kallista. Kyllä pistää vihaksi. Asfaltointi jne suunnilleen puolittuu.

Arvopohja jallitus

Siis tuhat miljoonaa euroa.

Eka Kettunen

Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia, esteet pystyyn ja rautaa rajalle.

Seppo-Sisko

Kyse on hybridisodankäynnistä eli sodankäynnistä.

Kun kyse on sodasta, pitäisi jokaisen valtion voida puolustaa alueensa koskemattomuutta myös normaalin sodankäynnin menetelmin.

Rautaa rajalle.

Diesel

Olen jo muutaman vuoden ajan haaveillut sellaisen muurin rakentamisesta Suomen ja Venäjän rajalle. Mutta kuka sellaista nyt uskaltaisi esittää. Meinaan vaan että sellaiselle olisi tarvetta, kohta sieltä rupee porukkaa lappaamaan….

Anonyymi

Ehkä sellainen olisi parempi Ruotsin rajalla, ettei vuoden 2015 tapahtumat toistuisi.

Sanokaa sanoneen

Pitäisi vaan sen 50% äänestäjistä herätä. Joita ei kiinnosta. Mutta 20 v niin alkaa kiinnostamaan.

pöh

Musta Pekka jää Liettualle.
Luuleeko joku että EU hyväksyisi muureja tai mitään estettä islamisteille 😀
Liettuaan tulee muuten vuodessa sama määrä juhlapaikanhakijoita, mitä välimereltä ”hyväntekeväisyysjärjestöjen” toimesta päivässä.

Che Guevara

Miten se EU:n vastuunkantojako? Miksi Liettuan pitäisi välttyä näiltä, kun Ruotsikin junaili Suomeen 35 000 haittamaahan tunkeilijaa. Miten nämä eroavat yhteisestä taakanjaosta?

Voi ei

Nyt SDP työperäinen maahanmuutto ottaa takapakkia. Sanna sämpylä pahastuu.

timo

Ei vaan EU tarjoaa apua jotta vastaanottoa voidaan tehostaa ja suojelu myöntää nopeammin. Mitä luulet Frontexin tekevän siellä? Todennäköisesti samaa mitä tähänkin asti eli haalii matuja niin paljon kuin pystyy.

Anonyymi

EU seuraa katseella, kun Eurooppa tuhoutuu tähän kehitysmaamaahanmuuttoon. Schengen-sopimus luotiin tarkoittamaan EU:n rajojen sisäistä liikkumista. On käsittämätöntä, että tuosta vaan ja kuka vaan mistä päin maailmaa hyvänsä voi asettua toiseen maahan sen veronmaksajien elätettäväksi, tuoda oman maan ongelmat mukanaan ja vielä suorastaan vaatia omien kulttuuristen (barbaaristen) tapojensa hyväksymistä, koska muu on rasismia.

Kata

Ei muuta kuin muurit sinne ja tänne!Kyllä se lampsiminen Eurooppaan jossain vaiheessa pysäytetään mutta se vaatii varmaan että eliitille sattuu ”välikohtaus”….muista viis tai kuus.

Neiti Marple

Muureja tai piikkilanka raja-aitoja on pakko kiireellisesti rakentaa lisää. Latviaan saapui laittomasti rajan ylittäneitä ”siirtolaisia” joilta ovat matkustusasiakirjat kadonneet.
Muurit ja piikkilanka raja-aidat toimivat tehokkaina hidasteina laittomasti maahan pyrkiville onnenonkijoille. Latvia ja latvialaiset saavat kokea monikulttuurista rikkautta.
Latvian on syytä tehostaa rajojensa valvontaa. Odotetaan uutisia koska latvialaisten empatia mielisyys, näitä mahantunkeutujia kohtaan loppuu kuin kananlento.

luke

Eivät nämä Itä-eurooppaan jää lihapadalle marssivet samantien .Vetovoimatekijät nollaan sulkjettuun telttamajoitukseen ta parakkiin vain sitä pahaa puuroa. jos on oikeasti hengenhädässä pakolainen tyytyy siihen mutta muilta loppuu tuleminen .Ei voi ymmärtää että ikuinen elatus paremmat edut kuin kantaväestöllä siitä on tilastotietoa kaikkihan tännenkin haluaa ilmaiseen ikuiselatukseen kaikkien siivu kakusta pienenee kun jakajat lisääntyy.

Ilkka Mänttäri

Jos on matkustusasiakirjat kadonneet niin sitten vaan palautus takaisin kotiin etsimään niitä. Mitä siellä rajalla oikein tehdään. Jos matkustusasiakirjoja ei osata vaatia niin menkää opettelemaan vaikka suomen itärajalle. Siellä ne vaaditaan ja ilman ei ole tulemista. Vielä, turha vedota mihinkään sisärajasopimuksiin kun tulijat eivät ole euroopasta lähtöisinkään. Schengen-alue on jo tapettu tällä välinpitämättömällä suhtautumisella siihen.