Eurooppa Politiikka

Siirtolaisten liikehdintä Balkanilla lisääntyy – vahvistetut rajat valmiustilassa

”Laittomien maahantuloyritysten määrä on ollut viime päivinä jatkuvassa kasvussa,” kertoi Serbian armeijan ja puolustusministeriön tiedottaja.

”Laittomien maahantuloyritysten määrä on ollut viime päivinä  jatkuvassa kasvussa,” Serbian armeijan ja puolustusministeriön tiedottaja Jovan Krivokapic kertoi belgradilaisen B92 -median mukaan.

Krivokapicin mukaan maan Bulgarian vastaisella rajalla idässä ja Makedonian vastaisella rajalla etelässä Serbian armeijan ja poliisijoukkojen yhteisoperaatio on pysäyttänyt yli 20 000 laitonta maahantuloa sekä pidättänyt 132 ihmissalakuljettajaa.

Säiden parannuttua nämä yritykset lisääntyvät, mutta Krivokapicin mukaan yhteisoperaatio on valmis vastaamaan kaikkiin haasteisiin.

”Tarkkailemme tilannetta koko ajan. Jos kansainvälisellä näyttämöllä tapahtuu muutoksia, se on sitten koko EU:n ongelma, ei pelkästään Serbian,” hän kommentoi Turkin ja EU:n pakolaissopimuksen mahdollista raukeamista.

Nyt kohti Länsi-Eurooppaa liikkeelle lähteneet ja laittomien rajanylitysten yrityksiin syyllistyvät siirtolaiset eivät ole saapuneet Balkanille aivan vasta.  Balkanin maissa, joihin myös Kreikka kuuluu, on jumissa arviolta 800 000 siirtolaista vuoden 2015 massiivisen siirtolaisvirran vyöryttyä myös Balkanin kautta kohti Länsi-Eurooppaa.

Balkanin maita

Siirtolaismassa pysähtyi Balkanin reitillä vuonna 2015 maiden ryhdyttyä toimenpiteisiin maita kurittaneen siirtolaisvirran hillitsemiseksi.

Balkanin maat ryhtyivät tuolloin vahvistamaan rajavalvontaansa pystyttämällä fyysisiä esteitä, aitoja, ja mobilisoimalla  rajoille sotilas- ja poliisivoimia estämään laittomia rajanylityksiä.

Unkari ryhtyi 2015 vahvistamaan Serbian ja Kroatian vastaisia rajojaan aidalla – jota maa on 2017 vahventamassa kaksinkertaiseksi – ja ilmoitti valmiudestaan vahvistaa aidalla myös Romanian vastainen rajansa tarvittaessa.

Makedonia aloitti raja-aidan rakentamisen Kreikan vastaiselle rajalleen marraskuussa 2015. Raja-aita on 30 kilometriä pitkä. Lisäksi Unkari on avustanut Makedoniaa Kreikan vastaisen rajan valvonnassa lähettämällä avuksi poliisijoukkoja.

Kroatia pystytti vuonna 2016 raja-aidan Serbian vastaiselle rajalleen, Slovenia pystytti raja-aidan Kroatian vastaiselle rajalleen loppuvuodesta 2015 ja Bulgarialla oli kesäkuussa 2016 Turkin vastaisella rajallaan raja-aitaa valmiina 146 kilometriä suunnitellusta 166 kilometristä.

Albania puolestaan vahvisti Bulgarian lailla vuonna 2016 Kreikan vastaista rajaansa. Itävalta ja Albania ovat sopineet yhteistyöstä rajavalvonnan varmistamiseksi myös tulevaisuudessa.

Itävalta on myös vahvistanut rajaansa pystyttämällä neljän kilometrin mittaisen aidan Slovenian vastaiselle rajalleen. Vuonna 2016 Itävalta vahvisti myös Italian vastaista rajaansa.

Balkanin maat ovat kyenneet lopettamaan maiden läpi vyöryneen siirtolaisvirran ja oletettavaa on, että rajavalvonta ja rajoille pystytetyt rakennelmat pystyvät pitämään tilanteen hallinnassa myös jatkossa. EU myönsi juuri Balkanin maille 30 miljoonan euron määrärahan, jonka tarkoitus on auttaa Balkanin maita rajavalvonnan ja siirtolaisten hallinnan parantamisessa, mutta vaikka Balkanin reitti kohti Länsi-Eurooppaa onkin tukossa tulevaisuuden siirtolaisvirroilta, jäljellä on vielä runsaasti työtä jo Balkanilla olevien siirtolaisten hallitussa poistamisessa lähtöalueilleen.
Ulkoasua muokattu 23.3 klo 11:10
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit