Eurooppa Maahanmuutto

Siirtolaisvirta Afrikasta Espanjaan kiihtyy turvallisemman reitin vuoksi

Laittomia siirtolaisia Välimerellä. Kuvituskuva. Kuva Wikimedia Commons.
YK:n pakolaisjärjestö varoittaa Espanjaa Pohjois-Afrikasta saapuvien siirtolaisten määrän kasvusta, sillä yhä useammat siirtolaiset käyttävät turvallisempaa reittiä Marokosta Eurooppaan.

Marokko-Espanja -reitti on tällä hetkellä nopeiten kasvava laittoman siirtolaisuuden reitti Afrikasta Eurooppaan, kertoo Breitbart

UNHCR:n tilastojen mukaan jo yli 100 000 siirtolaista on ylittänyt Välimeren vuonna 2017. Libya-Italia -reitti on edelleen talouspakolaisten eniten suosima reitti, mutta YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan yhä useampi laiton siirtolainen hakeutuu turvallisemmalle Marokon-Espanjan reitille.

YK:n raporttien mukaan Libya-Italia- reitillä kasvua on tänä vuonna ollut 32 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta Marokko-Italia -reitillä kasvu on ollut samaan aikaan 75 prosenttia.

Vuosina 2010-2016 Espanjaan saapui vuosittain keskimäärin 5 000 laitonta siirtolaista joka vuosi, mutta nyt tilastot osoittavat määrän yltävän tänä vuonna yli 11 000 siirtolaiseen.

Siirtolaiset ovat pääosin Kamerunista, Gambiasta, Guineasta ja Norsunluurannikolta. Eräs Sky Newsin haastattelema siirtolainen kertoi, että ”ihmiset puhuvat menosta Espanjaan. Näyttää, että on turvallisempaa mennä Marokosta Espanjaan kuin Libyan kautta”.

Espanja ei ole ollut valmiina ottamaan yhä kasvavaa siirtolaismäärää vastaan. UNHCR:n edustaja Maria Jesus Vega totesi:”On selvää, että heidän [Espanjan hallituksen] täytyy valmistautua… Vielä ei ole kyseessä hätätila, mutta täytyy ottaa huomioon, että täällä ei ole tällä hetkellä infrastruktuuria valmiina kasvavien tulijamäärien vastaanottamiseksi”.

Italia on vaatinut myös muita Välimeren EU-maita avaamaan satamansa Pohjois-Afrikasta tuleville siirtolaisille, sillä maa on kaaoksen vallassa kansalaisjärjestöjen kuljettaessa yhä kiihtyvällä tahdilla maahan laittomia siirtolaisia jopa Libyan aluevesiltä.

Bryssel vaatii Euroopan maita ottamaan vastaan yhä enemmän afrikkalaisia siirtolaisia Italian paineen helpottamiseksi, ja haluaa EU-jäsenmailta – mukaanlukien UK – 37 000 Pohjois-Afrikasta saapuneen ihmisen vapaaehtoista uudelleensijoittamista vuoden 2018 loppuun mennessä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit