Eurooppa Maahanmuutto

Siirtolaisvirta Turkista Kreikkaan kiihtyy – kreikkalainen poliisi: ”Olemme sodassa”

Kuva Pixabay.

Kreikassa ollaan huolissaan uudesta siirtolaisaallosta. Turkin päätös poistaa oleskeluluvat syyrialaisilta pakolaisilta, jotka kieltäytyvät lähtemästä Istanbulista, on aiheuttamassa uuden siirtolaisvyöryn Kreikkaan. Siirtolaisia torjumassa on Kreikan aliresursoitu poliisi.

Turkissa oleilee 3,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista. Turkki on myöntänyt pakolaisille väliaikaisen suojelun statuksen, sillä Turkin hallitus ei myönnä lainkaan pysyviä turvapaikkoja. Pakolaisten tulisi oleilla heille määrätyillä alueilla, mutta monet pakolaiset eivät noudata sääntöä ja ovat siirtyneet luvattomasti maan suurimpaan kaupunkiin, Istanbuliin.

Kaupungissa laittomasti oleilevien syyrialaisten tulee poistua karkotuksen uhalla kaupungista 30. lokakuuta. Kaikki syyrialaiset, joilla ei ole lainkaan papereita, palautetaan Syyriaan.

Uusi siirtolaisaalto ei ole sattumaa

Kathimerinin mukaan ensimmäiset poliisiratsiat käynnistettiin Istanbulissa muutama viikko takaperin. Ratsioiden seurauksena kymmenet tuhannet syyrialaiset siirretään heille alun perin osoitetuille alueille.

Samaan aikaan Turkin naapurimaassa Kreikassa, Egeanmeren saaria on kohdannut uusi siirtolaisaalto. Kreikassa siirtolaisvirtaa ei pidetä millään lailla sattumanvaraisena vaan Turkin toimenpiteiden aikaan saamana.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut tyhjentää Istanbulin 500 000 siellä majailevasta syyrialaisesta sekä tuhansista aasialaisista ja afrikkalaisista siirtolaisista, jotka lienevät valinneet siirtymisen Egeanmeren saarille sen sijaan, että tulisivat karkotetuiksi tai siirretyiksi Turkin lounaisosassa sijaitseville leireille.

Kreikan poliisi on toiminut koko siirtolaiskriisin ajan voimavarojensa äärirajoilla.

– Kaikki nämä vuodet Évrosissa olemme olleet epävirallisessa sodassa paineen jatkuvasti kasvaessa ja meidän pyrkiessä vastaamaan siihen vajavaisilla ja vanhanaikaisilla resursseillamme, nimeämätön poliisilähde kertoo. Poliisin mukaan partioiden määrää pitäisi lisätä, ja rajan tehokkaaseen suojaamiseen tarvittaisiin myös modernia kalustoa sekä lämpökameroita.

Kansalaisten suojeluministeri Michalis Chrysochoidis sanoo tarpeen olevan vähintään 500 rajavartijaa, jotta rajaseudun asukkaat voisivat tuntea olonsa taas turvalliseksi.

Rajavartiostolla on Évrosin alueella Kaakkois-Kreikassa vain kaksi autoa käytettävissään.  Ihmissalakuljettajat kehittelevät koko ajan uusia reittejä, ja  rajavartioston autoista toinen on koko ajan epäkunnossa. Myös merireitti Turkista Sámosiin, Samothrákiin ja Alexandroúpoliin on aktivoitunut.

Tilanne Balkanilla on jo nyt räjähdysherkkä

Kreikan ylle varjon luo myös Turkin presidentti Erdoğanin uhkaus päästää siirtolaiset Euroopan unioniin.

Tilanne Balkanilla on jo entuudestaan räjähdysherkkä. Serbiassa on jo nyt arviolta 3000 siirtolaista, Bosniassa 10 000 ja Kreikassa 30 000 siirtolaista odottamassa suotuisaa hetkeä päästäkseen eteenpäin kohti Länttä.

Balkanin asukkaat pelkäävät. Bosnian rajaseutujen asukkaat ovat järjestäneet kiertäviä yövartioita oman turvallisuutensa takaamiseksi.

Unkarin pääministeri Viktor Orbánin turvallisuusneuvonantaja György Bakondi varoitti elokuussa Balkanin siirtolaisreitistä. Siirtolaisreitin laajamittainen aktivoituminen voi saattaa Balkanin vakavaan vaaraan, millä olisi väistämättä seurauksia koko Euroopalle.

Istanbul on Turkin suurin kaupunki, ei pääkaupunki 14.9 klo 17:51

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa