Kotimaa Maahanmuutto

Sisäministeriö varautuu laajamittaiseen maahantuloon lainsäädäntöä kehittämällä

Kuva FrankieF / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sisäministeriön maahanmuutto-osasto johtaa ja yhteensovittaa laajamittaiseen maahantuloon varautumista ja tilanteen mukaista toimintaa.

Maria Ohisalon (vihr.) johtama sisäministeriö on 31.8. käynnistänyt hankkeen valmistellakseen lainsäädännön muutoksia, jotka tukevat varautumista mahdolliseen laajamittaiseen maahantuloon.

Laajamittaisessa maahantulossa on kyse tilanteesta, jossa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset lisämajoituspaikkoineen ovat täyttymässä, maahantulijoita saapuu jatkuvasti ja maahantulijoiden määrä on suurempi kuin maasta poistuvien.

Muutostarpeet on tunnistettu kehittämistyössä, jota viranomaiset ovat tehneet vuodesta 2015 alkaen parantaakseen varautumistaan suuriin turvapaikanhakijamääriin. Tuolloin Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa, mikä oli yli kymmenkertainen määrä edellisvuosiin verrattuna.

Tarkoitus on täsmentää vastaanottolakia siten, että valtakunnallisen ja alueellisen varautumisen koordinaatiota selkeytettäisiin. Myös lakia säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta ja säilöönottoyksiköstä muutettaisiin Näin myös säilöönottokapasiteettia voitaisiin kasvattaa nykyistä nopeammin, jos sille laajamittaisen maahantulon tilanteessa ilmenee tarvetta.

Lisäksi hankkeessa valmistellaan säännökset Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) tukeen turvautumisesta. Laajamittaisen maahantulon tilanteessa virastoa voitaisiin pyytää lähettämään Suomeen muiden EU-maiden virkamiehistä koostuvia tukiryhmiä.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2021.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa