Kotimaa Maahanmuutto

Sisäministeriöllä ehkä karmea laskuvirhe myönteisen päätöksen saavien osuuden arviossa

 

 

Myönteisiä päätöksiä tulossa ehkä jopa tuplasti arvioon nähden.

Sisäministeriön taholta on useaan otteeseen esitetty, että noin kolmasosa vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista saisi jäädä Suomeen. Arvion taustalla olevia laskelmia ei ole aiemmin esitetty julkisuudessa. Ympäristöministeriön asuntotarjontaryhmä-raportissa on kuitenkin esitetty, että arvio perustuu vuosina 2011 – 2014 myönteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden osuuteen.

sisäministeriön arvio

Lähde: Ympäristöministeriö

 

Mahdolliset virheet

Vaikuttaa siltä, että laskelmassa on oletettu, että myönteisten päätösten osuus pysyy vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden kohdalla saman kuin aiempina vuosina. Laskelmissa ei ole kuitenkaan lainkaan huomioitu sitä, että Dublin-tapauksia on vuoden 2015 turvapaikanhakijoissa huomattavasi vähemmän kuin aiemmin. Aiempina vuosina jopa 25 % turvapaikanhakijoista on ollut Dublin-tapauksia, kun vuoden 2015 syksystä alkaen Dublin-tapauksia ei juurikaan ollut hakijoissa, kuten myös sisäministeri Orpo kertoi marraskuussa Iltalehdelle.

Toinen vielä suurempi virhe on ollut rauenneiden päätösten määrän arviossa. Vuonna 2015 ei vielä ehditty juurikaan tutkia syksyllä tai myöhemmin tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemuksia käsittelyajan ollessa keskimäärin noin 5-6 kk. Sen sijaan hakemuksen peruuttamiset tapahtuvat maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similän mukaan yleensä parin viikon sisällä maahan tulon jälkeen ja päätös saatiin keskimäärin 58 vuorokaudessa. Tämän takia vuonna 2015 suuri osa päätöksistä oli raukeamisia. Laskelmissa on kuitenkin nähtävästi oletettu, että raukeamisten osuus päätöksistä pysyisi vakiona, vaikka raukeamiset todellisuudessa vähenevät, kun taas myönteisiä päätöksiä alkaa vasta nyt tulemaan.

Esimerkiksi irakilaisten kohdalla laskelmissa on oletettu, että lähes 70 % irakilaisista peruisi hakemuksensa, joka on täysin epärealistinen skenaario. Tilastojen perusteella raukeamisten todelliseksi osuudeksi on irakilaisten kohdalla odotettavissa noin 20 %. Irakilaisista hakemuksensa oli vuoden 2015 loppuun mennessä perunut 2556 henkilöä. Vuonna 2016 irakilaisten perumisia pitäisi tulla vielä yli 11 000 lisää, jotta esitetyt laskelmat toteutuisivat. Hakemukset ovat Päivi Nergin mukaan käsitelty toukokuun loppuun mennessä, joten perumisia pitäisi tulla yli 2000 kuukausittain, kun niitä enimmilläänkin tuli marraskuussa vain 933, jonka jälkeen raukeamisten määrä on laskenut sekä joulu- että tammikuussa.

Kun tilastoissa otetaan huomioon, että Dublin-päätökset ja raukeamiset tulevat noin 2-3 kk myöhemmin kuin itse turvapaikanhakijat, mutta myönteiset päätökset vasta 5-6 kk myöhemmin, voidaan tilastojen perusteella arvioida, että myönteisen päätöksen saakin kolmasosan sijaan jopa kaksi kolmasosaa, eli tuplasti se mitä sisäministeriö on arvioinut. Tämä tarkoittaa sitä, että kun kotouttamistoimia ja kuntapaikkoja suunnitellaan noin 10 000 henkilölle, onkin todellinen tarve jopa yli 20 000.

Perheenyhdistäminen

Tämän tiedon myötä myös odotettavissa olevien perheenyhdistämisten määrä kasvaisi. Aiempina vuosina, kun kansainvälistä suojelua saavia oli vuosittain noin 1400, tehtiin perheenyhdistämishakemuksia noin 700 vuodessa, joista noin 70 % sai myönteisen päätöksen. Samalla suhdeluvulla perheenyhdistämisiä tulisi vuoden 2015 turvapaikanhakijoille noin 5000, jos vain turvapaikkastatuksen saaneet saisivat tuoda perheenjäsenensä Suomeen. Maahanmuuttovirasto on kuitenkin arvioinut, että jokaista myönteistä päätöstä kohden tehdään keskimäärin kolme perheenyhdistämishakemusta. Jos oletetaan, että jokainen turvapaikka-statuksen saanut toisi mukanaan kaksi perheenjäsentä, ja toissijaista tai humanitaarista suojelua saavat eivät toisi yhtään, tarkoittaisi se noin 25 000 henkilön perheenyhdistämistä. Sisäministeriön arviossa luku on 4820. Perheenyhdistämisten määrän arviointi on kuitenkin vaikeaa tietämättä turvapaikanhakijoiden profiilia. Paljon riippuu siitä, ovatko Suomeen suurella joukolla tulleet nuoret irakilaiset miehet perheellisiä.

Todelliset arviot

Alla olevassa kuvassa on esitetty tilastoihin perustuvat arviot myönteisen päätöksen saavista vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista kansalaisuuksittain. Näissä oletuksena on, että tutkittujen tapausten hyväksymisprosentti on sama kuin vuonna 2015. Rauenneiden ja tutkimatta jättämisten määrä on arvioitu myös vuoden 2015 määrien perusteella lisäten vuoden 2015 lukuihin vuoden 2016 puolella oletettavasti tulevat raukeamiset ja tutkimatta jättämiset. Näin saatiin tulokseksi, että kaksi kolmesta, eli yli 20 000, vuonna 2015 tulleesta turvapaikanhakijasta saa jäädä Suomeen. Vuosina 1990-2014 Suomesta sai myönteisen päätöksen yhteensä 21 801 turvapaikanhakijaa. Eli jos alla olevan taulukon laskelmat pitävät paikkansa, vuonna 2015 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista Suomeen saa jäädä yhtä monta henkilöä kuin edellisen 24 vuoden aikana yhteensä.

arvio jäävien määrästä

 

Toimitus
31.1.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
timo

Onko EUsta korkealta johdolta tullut käsky valehdella ja pimittää tietoa joka maassa?
http://www.thelocal.dk/20160128/hundreds-of-rapes-hidden-by-danish-police

Alexander Soini

Vale, emävale ja tilasto. Avoimen keskustelun asemasta tarjotaan näennäisesti oikeaa tietoa. Ketäpä tämä sitten palvelee. Ei tietenkään tavan kansalaisia.

Ikävää on vielä sekin, että kun nämä 20 tuhatta jäävät elätettäväksi, niin heidän työllistymisasteensa tulee olemaan yhtä alhainen kuin ennenkin, eli n. Neljä viidestä jää töitä vaille ja lähes kaikki naiset pysyvät kiltisti kotona integroitumassa keskenään.

Nb21

Voihan tietenkin olla, että valehdellaan harkitusta, jotta mielialat rauhoittuisivat, kun suuri osa sanotaan palautettvan.

Papa Grande

Alan vakuuttua päivä päivältä enemmän; Suomessa ei pitkään selvitä ilman aseellista yhteenottoa.
Joko Euroopan sisällissota lyö laineensa Suomeen tai sitten täällä kehittyy aivan oma selkkaus.
Näin rauhanomaisena ei ’peli’ kauaa jatku.

Kansa_lainen

Tämä tahallinen ”laskuvirhe” on ollut ihan selkeästi nähtävillä koko ajan. Ei pelkästään pyritä välttämään vihan lietsomista vaan harrastetaan suoranaista valehtelua. On täysin selvää että maan hallitus ja ministeriöt toimivat kansaa kohtaan rikollisesti, oman agendansa suojelemiseksi. Tämä vaan on niin käsittämätöntä ja pelottavaa tänä päivänä että useimmat eivät halua nähdä sitä totuutta.

Kansalaisen verkkokauppa