Kotimaa Maahanmuutto

Sisäministeriön asettama työryhmä ideoi, kuinka parantaa Suomessa laittomasti oleilevien tilannetta

Kuva Shutterstock.

Sisäministeriössä ollaan huolestuneita laittomasti maassa olevien tilanteesta. Huolestuneisuus johti 90 asiantuntijan kokoamiseen pohtimaan uutta ”ilmiötä”.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) luotsaamassa sisäministeriössä on havahduttu ”uusiin ja monimutkaisiin sisäisen turvallisuuden ilmiöihin”.

Havainnon johdosta sisäministeriössä on käynnistelty ”ilmiöpohjaista työskentelyä”. Yksi teemoista on ”Ilman oleskelulupaa maahan jäävät turvapaikanhakijat”.

Teeman ympärille on perustettu ”ilmiöryhmä”, johon osallistuvat Sisäministeriön lisäksi Poliisihallitus, Rajavartiolaitos, Maahanmuuttovirasto, sosiaali- ja terveysministeriö, Kuntaliitto sekä Suomen Punainen Risti.

”Ilmiöryhmän” tehtävä oli esittää toimenpiteitä, joilla pystytään vaikuttamaan ilman oleskelulupaa Suomessa asuvien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määrään ja asemaan sekä vähentämään riskejä, joita tilanteesta aiheutuu laittomasti maassa oleville itselleen sekä yhteiskunnalle.

Nerokkuus hahmottui pian

– Ilmiöpohjaisen lähestymistavan nerokkuus hahmottui työskentelyn aikana, kerrotaan sisäministeriön blogissa.

Sisäministeriön ”ilmiöryhmä” löysi nerokkaan työskentelynsä aikana useita eri toimenpiteitä, joilla laittomasti maassa olevien asemaa voidaan parantaa.

Tulevaisuudessa aiotaan etsiä keinoja oleskelulupien kehittämiseksi niin, että ilman oleskelulupaa maassa oleskelevalla on nykyistä paremmin mahdollisuuksia oleskeluluvan hakemiseen.

”Ilmiöryhmän” mukaan maassa laittomasti oleskelevan täytyy myös pystyä asioimaan viranomaisten luona ilman pelkoa välittömästä palauttamisesta.

Laittomasti maassa oleskeleville suunnatun, toimeentulon ja huolenpidon turvaavan palvelujärjestelmän luominen koko maan laajuudella on myös listalla.

Viestintää lähtömaihin, ilman oleskelulupaa maassa oleville sekä viranomaisen kesken aiotaan tehostaa. Laittomien palautuksia aiotaan myös edistää.

”Ilmiöryhmän” esitykset hyväksyttiin kansallisessa yhteistyöryhmässä 30.9. Jatkossa niitä hyödynnetään sisäministeriössä esimerkiksi laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisen toimintaohjelman päivittämisessä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit