Kotimaa Maahanmuutto

Sisäministeriön Nerg HS:ssa: Kaikki turvapaikanhakijat eivät voi jäädä Suomeen

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mielestä on resurssien haaskausta käsitellä tuhansia hakemuksia, ellei viranomaisten päätöksillä ole merkitystä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynä -palstalla, että on viranomaisten resurssien haaskausta käsitellä tuhansia hakemuksia, ellei viranomaisten päätöksillä ole merkitystä.

Vuonna 2015 Suomeen tulleista yli 32 000 turvapaikanhakijasta noin 11 000 on saanut Suomesta turvapaikan ja 17 000 kielteisen päätöksen. Noin 2 000 odottaa vielä ensimmäistä päätöstä hakemukseensa.

Julkisessa keskustelussa on peräänkuulutettu tilapäisen oleskeluluvan myöntämistä kaikille, joilla ei ole ollut edellytyksiä saada turvapaikkaa mutta jotka eivät halua palata kotimaahansa.

”Jos näin toimittaisiin, oleskelu­lupa myönnettäisiin käytännössä kaikille, jotka ovat tulleet Suomeen – riippumatta siitä, onko hakijalla maahanmuuttoviranomaisten tutkinnan ja viime kädessä tuomio­istuinten mukaan kansainvälisen suojelun tarve. Mihin turvapaikkahakemusten tutkintaa tarvitaan, jos tulos on ­sama prosessista riippumatta? Miksi hakemuksia edes käsiteltäisiin, jos jokainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut saisi halutessaan jäädä Suomeen? On resurssien haaskausta käsitellä tuhansia hakemuksia Maahanmuuttovirastossa ja tuhansia valituksia tuomioistuimisissa, ellei päätöksillä ole merkitystä. Tulisiko meidän todeta, että turvapaikan peruste on ulkomaalaislain ja kansainvälisten sopimusten sijaan ihmisen subjektiivinen tahto?” Nerg kirjoittaa.

Hänen mukaansa viranomaisten pitää noudattaa lakeja ja tehdä päätöksiä niiden pohjalta.

”Jos Suomi nyt myöntäisi oleskeluluvan jokaiselle, joka on saanut kielteisen päätöksen mutta ei halua palata, linjauksella olisi kauaskantoisia vaikutuksia. Ne koskisivat Suomessa jo olevien ihmisten lisäksi eri puolilla Eurooppaa oleskelevia turvapaikanhakijoita ja niitä ihmisiä, jotka vasta suunnittelevat – usein vaarallista – matkaa Eurooppaan. Jos oleskelulupa myönnettäisiin Suomessa kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, yhä ­useampi Eurooppaan tulija – mahdollisesti hyvin suuri joukko – suuntaisi Suomeen,” kansliapäällikkö toteaa.

Suomea sitovat samat kansainväliset sopimukset ja EU-lainsäädäntö kuin muitakin EU-jäsenvaltioita, ja Nergin mukaan olisi älyllisesti epärehellistä väittää, ­etteivät tekemämme päätökset heijastuisi muualle, sillä Suomesta saatu tilapäinen oleskelulupa avaisi ovet koko Euroopan unionin alueelle.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa