Kotimaa Politiikka

Sisäministerit keskustelevat palaavista vierastaistelijoista

Magnus Fröderberg/norden.org

EU:n sisäministerit kokoontuvat oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon perjantaina 9.12. Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Paula Risikko. Ministereiden asialistalla on muuttoliikkeeseen ja terrorismiin liittyviä aiheita. Yhtenä aiheena on Syyrian ja Irakin konfliktialueilta palaaviin henkilöihin liittyvät kysymykset.


Suomi pitää tärkeänä, että konfliktialueilta takaisin Eurooppaan palaaviin liittyvistä haasteellisista kysymyksistä keskustellaan EU-tasolla kaikkien jäsenmaiden kesken. Palaavien joukko on moninainen. Joukossa on taistelutoimintaan osallistuneita vierastaistelijoita, miehiä ja naisia jotka ovat muilla tavoin tukeneet tai osallistuneet ns. kalifaatin rakentamiseen sekä lapsia, jotka ovat kasvaneet väkivaltaisessa ympäristössä.

Sisäministeriön mukaan, Suomessa asiaan on jo puututtu. ”Sisäministeriön johdolla valmistellaan toimintamallia, jolla vähennetään taistelualueilta palaaviin henkilöihin liittyvää väkivallan ja radikalisoitumisen riskiä. Palaajat tunnistetaan ja heidät ohjataan oikeanlaisten palvelujen piiriin. Rikosprosessin käynnistämisen edellytykset selvitetään ja esitutkinta käynnistetään aina kun se on mahdollista,” kertoo ministeri Risikko.

Suomessa viranomaiset ovat tunnistaneet noin 80 henkilöä, joka ovat matkustaneet näille alueille.

Sisäministeriö

  • 270
    Shares