Eurooppa Rikos

Siskonsa tappanut afgaani tuomiolla: ”Hyvä että hän on kuollut, koska hän tahrasi perheen maineen”

Kuva Maarten van Damme / Flickr / CC BY 2.0
Syntyperäinen afganistanilainen tappoi Itävallan pääkaupungissa Wienissä siskonsa viidakkoveitsellä palauttaakseen perheensä kunnian.

Kunniamurha tapahtui viime vuoden syystalvella. Tuomion lukenut tuomari perusteli elinkautista rangaistusta: – Tällä teolla hän asetti itsensä yhteiskunnan ulkopuolelle, joten ainoa sopiva rangaistus on elinkautinen.

Tuomarit arvostelivat teon motiivia ”sopimattomaksi eurooppalaisen yhteiskunnan arvomaailmaan kunniakysymyksen ollessa ensimmäisenä arvona”.

Hiljainen tappaja

Afgaanimies tunnusti tekonsa oikeuden edessä, mutta kaikkiin muihin kysymyksiin mies vastasi: ”Suokaa anteeksi. Olen tehnyt rikoksen, mutta en halua puhua siitä enempää”.

– Tekoni tein kulttuurini takia, lisäsi syytetty ennen lopullista hiljenemistään.

Teko ja sen tekijä

Tekijälle tehtyjen testien mukaan hän on syntynyt viimeistään vuoden 1996 keväällä, vaikka itse väittää olevansa syntynyt 1. tammikuuta 1999.

Tekijä iski 17-18 -vuotiasta pikkusiskoaan noin 20 senttiä pitkällä terällä varustetulla taisteluveitsellä yhteensä 28 kertaa. Iskuista useat yksittäiset olivat tappavia. Iskut on rikoslääketieteellisesti määriteltynä tehty ”suurella vihalla ja voimalla”. Iskut lävistivät nuoren siskon kaikki sisäelimet ja suurimman osan raajoista sekä kaulan.

Sisko halusi kotoutua

Syyttäjän mukaan uhri ”halusi uuden alun elämäänsä. Hän halusi päästä irti afgaanikulttuurin alistuksesta ja pakoista”. Sisko pakeni perhettään kesällä 2017 erääseen kriisikeskukseen Grazin kaupungissa. Neito oli joutunut useasti niin isänsä kuin vanhimman veljensä pahoinpitelemäksi.

Uhri oli taistellut vahvasti isällistä ohjeistusta vastaan ja siksi hän ei saanut mennä yksin ulos. Hänet myös pakotettiin käyttämään huivia. Tytön kerrottiin olleen rakastunut ja seurustelevan.

Poliisi ja uhri antoivat periksi

Huolimatta tekemästään rikosilmoituksesta uhri antoi puhua itsensä ympäri ja palasi kotiinsa. Kotiinpaluusta johtuen hän kertoi poliisille, että oli valehdellut heille, ja tutkimukset lopetettiin.

Kuitenkin ongelmat kotona jatkuivat, ja neljä päivää ennen kuolemaansa neito ilmoittautui Wienin kriisikeskuksessa. Hän kertoi pelkäävänsä perhettään henkensä edestä. – Isäni haluaa lennättää minut Afganistaniin ja pakkonaittaa jollekin tuntemattomalle, kertoi neito keskuksen henkilökunnalle.

– Hän oli tyypillinen muslimityttö. Pitkä hame ja huivi, kertoo keskuksen työntekijä.

– Hän iloitsi koulusta ja tulevasta valmistumisesta ammattiin, kertoo työntekijä oikeudelle.

Kulttuurishokki kärjistyy

Uhrin ollessa 18. lokakuuta metroasemalla matkalla kouluun tämän veli ilmestyi paikalle painostamaan neitoa palaamaan kotiinsa. Kun neito ei antanut puhua itseään ympäri, veli otti veitsensä ja tappoi pikkusiskonsa.

– Uhri nousi kapinaan vanhempiaan ja agfanistanilaista kulttuuria vastaan, sanoi syyttäjä. – Hänen ensimmäisenä koulupäivänään mukana ollut työntekijä ei valitettavasti päässyt mukaan tänä kohtalokkaana päivänä, jatkoi syyttäjä.

Tekijä kertoi heti kiinniottonsa jälkeen, ”ettei hänellä ollut enää mitään kunnioitusta siskoaan kohtaan”. Hän katui siskon kuolemaa, mutta silti kertomansa mukaan ”oli hyvä että hän on kuollut, koska hän tahrasi perheen maineen”.

Lähde: OE24

  • 614
    Shares