Eurooppa Politiikka

Sitä parempaa ”edistyksellistä” väkivaltaa Saksassa?

AfD Saalfeldin toimiston rikottuja ikkunoita. Kansalaiselle kuvien käyttöoikeuden luovutti Stefan Möller, AfD.

Voidaanko väkivalta hyväksyä, jos se kohdistuu ”oikeaan osoitteeseen”. Berliner Zeitungin rikostoimittaja Andreas Kopietz kirjoittaa, että poliittisesti motivoitu väkivalta myös henkilön omaisuutta kohtaan on aina tuomittavaa. Se tulisi julkistaa, tutkia ja tuomita yhtäläisin perustein. Näin ei aina ole, jos teko kohdistuu AfD:n poliitikkoon.

Kun talonvaltaajien aktivistiryhmä kivitti ja tuhri Berliinin sisäministeri Andreas Geiselin (SPD) vaalitoimiston 29. heinäkuuta Karlshorstissa, oli julkinen tuomio ja paheksunta yhtäläinen kautta poliittisen kentän. Näin ei tapahtunut, kun Berliinin maapäivien eli osavaltioparlamentin AfD:n ryhmän varapuheenjohtaja Ronald Gläserin henkilöauto poltettiin hänen kotitalonsa edustalla Pankowin kaupunginosassa 13. elokuuta vastaisena yönä.

Sisäministeri Geisel on joutunut anarkovasemmiston vihoihin pyrkiessään selvittämään Friedrichshainissa Rigaer Strassen 30 vuotta jatkuneen talonvaltauksen tapausta. Isku vaalitoimistoon ei ollut ensimmäinen. Poliisi pitää talonvaltaajia näiden iskujen todennäköisinä tekijöinä.

Rikostoimittaja Andreas Kopietz on työnsä vuoksi seurannut ja raportoinut poliittista väkivaltaa vuosikausia. Antifa-tyyppisen äärivasemmiston harjoittama ”edistyksellinen” väkivalta nauttii melkeinpä valtiollista suojelua, Kopietz täräyttää uutiskommentissaan.

Antifan aktivistit ja muut äärivasemmistolaiset ryhmät ottavat kohteekseen AfD:n (Vaihtoehto Saksalle, Alternative für Deutschland) poliittisesti näkyviä hahmoja, muuallakin kuin Berliinissä. Ennen iskuja julkistetaan internetissä kohteen kotiosoite ja aloitetaan rummutus kulloinkin kohteena olevasta ”äärioikeistolaisesta” tai ”natsista”. Berliinin lääninpoliisin suojelupoliisiyksikkö pitää anarkovasemmistoa todennäköisenä po. iskun tekijänä. Kyseiset ryhmät itse eivät juuri tekojaan salaile vaan esittelevät tuloksia internetissä omilla sivuillaan.

Etukäteinen vihakampanja oli kysymyksessä myös Gläserin tapauksessa. Poliittisella kentällä asennoitumisessa tapaukseen oli selvästi sordiino päällä. Kopietzin mielestä tämä on väärä viesti yhteiskunnalle ja demokratialle.

Tapauksen varsinaisen uutisen yhteydessä rikostoimittaja listaa kuluvan vuoden aikana Berliinissä tapahtuneet anarkistien iskut AfD:n edustajia kohtaan. Huhtikuun 6. päivänä poltetaan AfD:n maapäiväryhmän toiminnanjohtaja Frank-Christian Hanselin auto, samalla tuhotaan pari muutakin.

Samana päivänä tuhritaan ”Konservatismin kirjaston” julkisivu Charlottenburgissa. Feministisesti motivoituneen iskun perusteluissa syytetään kirjaston tilaisuuksien palvelevan AfD:n tarkoitusperiä. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä sytytetään tuleen AfD:n kaupunginosavaltuutetun Marianne Kleinertin auto Lichtenbergissä. Anarkovasemmiston Indymediassa julkaistaan tekijän perustelut; Kleinert olisi rohkaissut rasistisesti motivoitua tekoa toisaalla Saksassa, Hanaussa.

Maaliskuun 25. päivänä Rudowin kaupunginosassa isketään ruokaravintolan ikkunat sisään. ”Ei tilaa AfD:lle”, kuuluu tekijöiden viesti. Tekijöiden mukaan paikka olisi fasistien ja AfD:n aktiivien suosima. Neuköllnissä isketään 20. maaliskuuta Julian Potthastin asunnon ikkunat säpäleiksi. Hän on AfD:n ja ”Nuori vaihtoehto” -järjestön aktiivi. Syytöksiin lukeutuu väite uusnatsien, AfD:n, jalkapallohuligaanien ja pollarien veljeilyn järjestämisestä.

Maaliskuun 10. päivänä sytytetään Charlottenburgissa tuleen AfD:n Berliinin järjestön va. puheenjohtajan, europarlamentaarikko Nicolaus Festin henkilöauto. Samana yönä vahingoitetaan AfD:n liittopäiväryhmän sisäpoliittisen edustajan Gottfried Curion asuintaloa Lichterfeldessä. Julkisivu tuhritaan ja ikkunoiden läpi lentää maalipulloja. Indymediassa Curiota syytetään Kleinertin tapaan osasyylliseksi Hanaun iskuun. Edelleen samana yönä isketään säpäleiksi Reinickendorfissa ikkunat ravintolasta, jossa AfD:n toimihenkilöt tapaavat kokoontua.

Pankowissa 22. tammikuuta paikallisen ravintolan omistajaa varoitetaan veitsellä uhaten luovuttamasta tiloja AfD:n Berliinin järjestön vuosikokouksen käyttöön. ”Tulemme takaisin, jos kokous järjestetään. Tiedämme missä asut ja milloin sinä ja perheesi ovat muualla. Jos ilmoitat tästä pollareille, tapaamme uudestaan.” Ravintoloitsija peruuttaa kokousvarauksen päiväkausia jatkuneen puhelinterrorin jälkeen.

Berliinin AfD joutui viime vuoden lopulta alkaen toistuvasti siirtämään vuosikokoustaan kymmeniin ravintoloihin ja ja muihin julkisiin tiloihin kohdistuneiden uhkausten vuoksi. Jopa kaupungin julkisten tilojen varauksia peruttiin.

Lähteet Berliner Zeitung (1, 2), BZ Berlin, Facebook.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit