Kolumnit

Kolumnit: Sitä saat mitä tilaat – Suomi OY AB

Suomi OY AB, täältä tullaan!
Yhtiöittäminen näyttää olevan niin muodikasta, että hallituspuolueiden nokkamiehet kaiketi yhtiöittäisivät äitinsäkin, ellei niitä olisi jo myyty.

Tuskin on Metsähallituksen yhtiöittämistä saatu päätökseen, kun hallitus jo kertoikin meille tänään terveydenhuollon yhtiöittämisestä. Vaan eihän tämä ollutkaan uutinen, sillä tätä nykyä poliitikkojemme lempisananparsiin kuuluu Suomen vertaaminen yritykseen, Suomi OY AB. Lisäksi meidän liikenneministerinämme toimii veroparatiisiyhtiön hallituksessa istunut ulkomaalainen, joka nakertaa tietoisesti esimerkiksi Valtion Rautatieyhtiön perustuksia, vaikka hänen kuuluisi toimia päin vastoin ollessaan VR:n omistajan edustajana.

SOTE-mallista ei vielä tiedetä paljoakaan, mutta hallituksen mielestä sote-palvelujen käyttäjien valinnanvapaus on kaiken A ja O. Tämä tarkoittaa selkosuomeksi sitä, että julkinen terveydenhuolto ei saa olla asiakkaalle houkuttelevampi kuin yksityinen, joka taas tarkoittaa sitä, että hallituksessamme istuu joukko yksityisten terveysfirmojen puhuvia päitä, joita ei kiinnosta se, että Suomessa toimivat terveydenhuoltofirmat eivät maksa verojaan Suomeen. Näin on marjat.

Terveydenhuollon yhtiöittämisellä päästään tilaaja-tuottaja-malliin, jossa maakunta toimii ainoastaan tilaajana, yhtiö sitten päättää, miten tilattu palvelu tuotetaan. Arvata saattaa, että kansalaisten vaikutusmahdollisuudet palvelutuotantoon kaventuvat olemattomiin. Terveysyhtiö käyttää aivan varmasti vuokratyöläisiä ja jos jonkinmoisia hiihtäjiä, eivätkä äänestäjien valitsemat päättäjät ole valitsemassa tärkeimpiä terveydenhuollon esimiehiä.

Toinen suuri ongelma on sama kuin Metsähallituksen yhtiöittämisen tapauksessa. Kukaan ei takaa sitä, että yhtiöitettyjä terveyspalveluita ei tulevaisuudessa myydä. Arvata saattaa, että valtio kiristää vähä vähältä maakuntien rahoitusta, jolloin saadaankin hymyssä suin ja kravattia suoristaen todeta linnan juhlien haastattelussa, että terveyspalvelut on kriisissä, ja julkisesta omistuksesta pitää myydä vähintään puolet. Nyt poliitikot tietysti vakuuttelevat, ettei mitään olla myymässä, mutta he tietävät itse aivan hyvin, että eivät voi puhua edes seuraavan eduskunnan puolesta. Toisin sanoen he tulevat hiukan valehdelleeksi.

Hallitus tuo nyt yksityisen terveydenhuollon ja Amerikan-mallin askelta lähemmäksi, ja tietävät sen aivan hyvin. Kehityskulku on sama kuin esimerkiksi TVH:n tapauksessa. Ennen julkinen liikelaitos yhtiöitettiin, ja nyt se on jo myyty yksityisille. Samoin on käynyt energiantuotannon, jonka tuloista puolet ohjautuu sijoittajien taskuun.

Toistan tässä jo usein teksteissäni esittämäni kysymyksen: kuka esimerkiksi Perussuomalaisia ja nykyistä sosiaali- ja terveysministeriä äänestäneet äänestivät terveydenhuollon yhtiöittämisen puolesta? Vaalilauseenakin oli jo surullisenkuuluisa ”saat mitä tilaat”. No, nyt päästiin siinä mielessä lähelle, että tilaaja-tuottajamalli saatiin. Entä moniko käsitti Keskustan ”Suomi Kuntoon”-rallatuksen tarkoittavan sitä, että joka ikisen puulaakin nimen perään lätkäistään ”OY”?

Muuten olen sitä mieltä, että EU:sta on erottava.

Akseli Erkkilä
6.4.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
tapio

PS petti toddellakin kansansa ja äänestäjänsä monin eri tavoin. Tilipäivä oli tärkein PS;n johdolle. EI TAIDA JATKOKAUTTA tulla teille enää.

Tyhmät_päättäjät_tyhmällä_kansalla

Toi on hienoa, kun kaikki myydään ja rahat tuhlaataan kaiken maailman sosiaalitukiin ja nyt etenkin matuihin enenevissä määrin.

Tulevaisuus on todella huono.

14

Millä meinas hallitus tulevaisuudessa maksaa valtion lainoja kun ei kohta mistään tule verotuloja. Kaikki myydään monikansallisille sijoittajille ja verovarat sekä luonnonvarat pumpataan kohta kaikki pankkiireille.. kansa herää vasta kun lapsille ei ole edes pettuleipää tarjota, silloin lienee ikävä kyllä jo hiukan myöhöistä.

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa