Eurooppa Maahanmuutto

Sitkeys palkittiin – Migri myönsi kolmannella hakemuskierroksella irakilaisperheelle turvapaikat

Kuva Shutterstock.

Ennen kolmatta ja tuoksellista hakemuskierrosta irakilaiset valittivat Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka ehti kieltää irakilaisten palauttamisen kotimaahan ennenkuin asia olisi EIT:ssä ratkaistu.

Irakilainen pariskunta ja toisessa heidän täysi-ikäinen poikansa hakivat Suomesta kansainvälistä suojelua vuonna 2015. Maahanmuuttovirasto hylkäsi heidän turvapaikkahakemuksensa ja päätti käännyttää perheen Irakiin. Hallinto-oikeus hylkäsi tehdyt valitukset eikä Korkein hallinto-oikeus myöntänyt valituslupia.

Perhe haki uudestaan kansainvälistä suojelua vuonna 2018. Maahanmuuttovirasto jätti uudet turvapaikkahakemukset tutkimatta uusintahakemuksina ja määräsi valittajat kahden vuoden pituiseen Schengen-aluetta koskevaan maahantulokieltoon. Hallinto-oikeus hylkäsi tehdyt valitukset eikä Korkein hallinto-oikeus myöntänyt taaskaan valituslupia.

Nyt irakilaiset tekivät Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle (EIT) valitukset, joissa he väittivät, että palauttaminen Irakiin merkitsisi Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3 artiklan (kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun kielto), 2 artiklan (oikeus elämään) ja 5 artiklan (oikeus vapauteen ja turvallisuuteen) loukkaamista. EIT antoi väliaikaismääräykset, joiden mukaan valittajia ei saanut palauttaa ennen kuin heidän asiansa EIT:ssä olisi käsitelty.

Perheen vanhemmat jättivät nyt kolmannen turvapaikkahakemuksensa Suomessa lokakuussa 2019, ja Maahanmuuttovirasto myönsi turvapaikat 6.4.2020. Perheen aikuinen poikakin jätti kolmannen turvapaikkahakemuksen ja Maahanmuuttovirasto antoi hänelle turvapaikan 12.6.2020.

Kun turvapaikat oli Suomesta lopulta saatu, EIT katsoi, että valituksiin johtaneet seikat on kansallisesti ratkaistu eikä käsittelyn jatkaminen EIT:ssä ole enää tarpeen. Irakilaisten esittämien korvausvaatimusten osalta EIT määräsi Suomen valtion korvaamaan vanhemmille 2000 euroa ja pojalle 1500 euroa oikeudenkäyntikuluina.

Irakin turvallisuustilanteesta Migrin kanssa eri mieltä on Irakin lähetystöneuvos Helsingissä, Tania Hussein.

– Irak ei ole enää vaarallinen maa, Hussein totesi vastikään haastattelussa ja sanoi, että sota ISISiä vastaan on voitettu.

Lähteet Ulkoministeriö, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit