Eurooppa

Skopje: Yli 3.000 maahanmuuttajaa hyökkäsi rajallamme, Kreikan poliisi tarkkaili hyökkäystä

kuvituskuva

Eiliseen hyökkäykseen Makedonian rajalla osallistui yli 3.000 maahanmuuttajaa Idomenin Suhovon leiristä. Koko hyökkäyksen ajan Kreikan poliisi vain tarkkaili tapahtumia, eikä se puuttunut tilanteeseen lopettaakseen kaaosta.


Näin todetaan Makedonian sisäministeriön virallisessa tiedotteessa sen jälkeen kun muutama tuhat maahanmuuttajaa yritti eilen hyökätä Kreikasta Makedonian maaperälle.

Yhteenotoissa haavoittui 14 poliisia ja 9 sotilasta. Kolme poliisin ja viisi armeijan ajoneuvoa kärsi pahoja vaurioita. Sisäministeriö sai hyökkäysvalmistelut selville omia kanaviaan pitkin. Kreikan viranomaisilta ei saatu mitään tietoa. Lauantaina leirissä jaettiin maahanmuuttajille arabiankielisiä lentolehtisiä, joissa kehotettiin hyökkäämään sunnuntaina Makedonian rajalla. Lentolehtisiä jakelivat etupäässä saksalaiset ja brittiläiset ei-valtiollisen ”Solidarity”-järjestön aktivistit, jotka vielä äskettäin toimivat Lesboksen saarella, täsmensi BGNES:in reportteri.

Makedonian rajaa puolustaneeseen yhtymään osallistui Makedonian maaperällä poliiseja ja upseereja Itävallasta, Unkarista, Tsekistä, Sloveniasta, Kroatiasta ja Serbiasta.

Skopjen viranomaiset painottavat, että hyökkäykset Makedonian ja Kreikan välisellä rajalla jatkuivat usean tunnin ajan. Tilanne oli kaikkein vakavin klo 11.00-15.00 välillä, ja kivien ja muiden vahingoittavien esineiden heittely poliiseja ja sotilaita päin jatkui klo 19.00 asti Bulgarian aikaa. Joissakin kohdin raja-aita tuhottiin, mutta yksikään maahanmuuttaja ei onnistunut tunkeutumaan Makedonian maaperälle. Virkavalta käytti kyynelkaasua, tainnutuskranaatteja ja vesitykkejä maahanmuuttajajoukkojen hajottamiseksi. ”Lääkärit ilman rajoja” -järjestön mukaan noin 260 maahanmuuttajaa kaasutettiin heidän hyökätessään rajalla.

Kreikan ulkoministeriö syytti Makedonian viranomaisia rajan välikohtauksista ja se lähetti myöhään viime yönä nootin protestiksi, kertoo BGNES:in reportteri. Kreikan Skopjen suurlähettiläs Teoharis Lalakos lähetti kaksi kirjettä, joissa hän kirjoitti, että ”voimankäyttö ei auta pakolaisongelman ratkaisemisessa ja se rikkoo kansainvälistä oikeutta”.

Kreikan PASOK-oppositiopuolue vaati pääministeri Aleksis Tsiparasta eroamaan, koska hän ei kykene suojelemaan Kreikan kansalaisia ja pakolaisia.

Tänään Makedonian lehdet julkaisivat useita juttuja Idomeni Suhovon leirin ei-valtiollisten järjestöjen jäsenistä, jotka kehottivat leirin maahanmuuttajia hyökkäämään rajalla. Lehdissä julkaistiin kuvia lehtisistä, joissa neuvottiin yksityiskohtaisesti arabiaksi, kuinka hyökätä Makedonian rajalla. Lehtijutuissa painotetaan, kuinka myös tällä kertaa suuri joukko kreikkalaisia toimittajia oli jo etukäteen tietoinen valmistellusta hyökkäyksestä. Skopjen lehdet julkaisivat myös ei-valtiollisten järjestöjen aktivistien internet-viestejä, joilla maahanmuuttajia manipuloitiin kertomalla, että rajan ja Balkanin reitin avaamisesta neuvotellaan.

Tämä oli jo toinen vakava tapaus alueella sen jälkeen kun Balkanin reitti suljettiin 7. maaliskuuta

14. maaliskuuta ei-valtiollisten järjestöjen edustajien avustamana yli 2.500 henkeä hyökkäsi rajalla, mutta heidän palautettiin vain muutaman tunnin sisällä takaisin Kreikkaan. Ennen ”Balkanin reitin” sulkemista Kreikasta saapui tänä vuonna Makedoniaan lähes 90.000 maahanmuuttajaa. Viime vuoden aikana heitä oli yli 750.000 henkeä. He saapuivat kaikki Kreikan viranomaisten organisoimilla bussi- ja junakuljetuksilla Gevgelijan rajakaupunkiin Makedoniassa. Kun Itävalta ilmoitti, että se ottaa tänä vuonna vastaan vain 37.500 pakolaista, niin ”Balkanin reitin” maat – Itävalta, Slovenia, Kroatia, Serbia ja Makedonia – aloittivat rajojensa sulkemisen.

Asiasta uutisoi Na kratko

Toimitus
16.4.2016
Tilaa
Ilmoita
guest
4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
pate

Ei muuta kuin kreikkalaisille lasku vahingoittunesta kalustosta ja loukkaantuneiden miesten hoidosta.

voimankäytön puolesta

Voimankäyttö nimeenomaan auttaa tässä tilanteessa. Se on käytännössä ainut keino joka auttaa ja sitä ei pidä lopettaa niin pitkään kuin sitä tarvitaan ja sitä pitää käyttää riittävän paljon.

JKH1975

Siellä sentäs osataan pitää rajat kiinni niinkuin pitääkin.Näistä kehitysmaalaisita ei ole kuin harmia.Ihme tyyppejä kun änkeävät toisten maihin ihan pokkana elelemään toisten verorahoilla.

tauno

saas nähdä, koska ampuvat kovilla. Käsittämätöntä, että poliittinen korrektius estää puuttumasta ongelmiin kunnes asiat menevät oikeasti persiilleen