Eurooppa Politiikka

Slovakialaiset eivät halua Euroopan unionin ytimeen

Kuva Pixabay.
Polis Slovakian tekemän mielipidekyselyn mukaan slovakialaiset eivät halua maansa olevan syvemmälle integroituvan Euroopan unionin ytimessä.

EU:ssa on esitetty ajatus ”moninopeuksisesta” unionista: osa jäsenvaltioista etenisi integraation syventämisessä nopeammin kuin toiset. Erityisesti Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat ajatuksen takana, erityisesti kun asia koskisi verotusta, Kreikalle myönnettäviä lainoja, Euroopan pankkien takauksia ja pakolaisten vastaanottoa.

Polis Slovakian mielipidekyselyn tilasi oppositiopuolue Vapaus ja Solidaarisuus (Sloboda a Solidarita, SaS), ja se suoritettiin syyskuun 8-16 päivien välisenä aikana. Vaikka ydin-EU:ta koskeviin kysymyksiin oli ennakkoon ehdotettu vastausta ”ei”, muiden muassa Lucia Žitňanská, hallituskoalitiossa olevasta Silta-puolueesta (Most–Híd) ei näe kysymysten asettelua ongelmallisena. Hän kuitenkin painottaa, että Slovakian tulee olla ydin-Euroopan kanssa samoissa neuvotteluasemissa.

Slovakiassa eri poliittiset tahot ottavat mittaa toisistaan. Maa nähdään usein Visegrád-ryhmän [Visegrád– eli V4-maat Puola, Tsekki, Slovakia ja Unkari] heikkona lenkkinä, sillä maan vasemmistopopulistinen pääministeri Robert Fico on halukas viemään maata kohti EU:n ydintä.

Oikeistosiiven puolueet ovat kuitenkin halukkaita EU-ytimeen suuntautumisen sijaan vahvistamaan Visegrád-ryhmää sekä puolustamaan niiden Keski-Euroopan maiden ja naapurimaiden intressejä, joilla on sama näkemys EU:sta, siirtolaisuudesta, itsenäisyydestä ja verotuksesta.

Asiasta kertoi Visegrád Post.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa