Eurooppa Maahanmuutto

Slovenia mobilisoi yli 1000 poliisia Kroatian vastaiselle rajalle torjumaan laittomia siirtolaisia

Slovenian ja Kroatian rajaa vuonna 2016. Kuva Wikimedia Commons.

Balkanin reitti on aktivoitunut parin viimeksi kuluneen viikon aikana siirtolaisreitin varrella olevien maiden purettua koronapandemian vuoksi asettamiaan liikkumiskieltoja.

Yli 1000 poliisin mobilisaatiolla Slovenia pyrkii pysäyttämään Kroatian rajan kautta suuntautuvan laittoman siirtolaisuuden. Tarkoitus on antaa laittomille siirtolaisille ja ihmissalakuljettajille viesti, että Länteen ei Slovenian kautta kannata yrittää.

Poliisi aikoo valvoa rajaa kaikilla käytettävissä olevilla teknisillä keinoilla kuten droneilla, lämpökameroilla, liikeantureilla ja helikoptereilla. Poliisia auttaa sotavoimat, poliisin varajohtaja Jože Senica kertoi tiistaina.

Normaalin partioinnin lisäksi rajalle on komennettu erikoisjoukkoja. Poliisi tekee myös tiedustelua muun muassa kuulustelemalla siirtolaisia selvittääkseen siirtolaisten ja ihmissalakuljettajien käyttämät reitit.

Senican mukaan laittomat siirtolaiset ovat viime aikoina tulleet varovaisemmiksi ja tekevät matkaansa kohti Länttä lähinnä öiseen aikaan.

Poliisijohtaja huomauttaa, että Balkanin reitti on aktivoitunut parin viimeksi kuluneen viikon aikana siirtolaisreitin varrella olevien maiden lakkautettua koronapandemian vuoksi asettamiaan liikkumiskieltoja. Vuoden alkupuolella Kreikka siirsi tuhansia siirtolaisia Kreikan saarilta mantereelle ja nyt Serbia sekä Kroatia ovat poistaneet liikkumista koskevia rajoituksia.

– Tämä on saanut aikaan lisää painetta ja rohkaissut siirtolaisia jatkamaan matkaansa kohti Sloveniaa, Senica kertoo. Poliisin tietojen mukaan Serbiassa ja Bosnia-Hertsegovinassa oleilee yli 10 000 laitonta siirtolaista päämääränään Länsi-Eurooppa.

Viime päivien aikana useiden siirtolaisryhmien on havaittu saapuneen maahan laittomasti pyrkimyksenään jatkaa matkaa kohti Italiaa. Slovenian viranomaiset ovat todenneet 3139 laitonta rajanylitystä kuluvan vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana. Viime vuonna vastaavana aikana laittomia rajanylityksiä oli 4426, mutta koronapandemia on rajoittanut siirtolaisten liikehdintää tämän kevään aikana.

Lähde Total Slovenia News.

  • 290
    Shares