Eurooppa

Slovenia: Rajat suljetaan pakolaisrynnäkön sattuessa

Kuva Pixabay.

Pieni EU-maa Slovenia tulee sulkemaan rajansa jos tapahtuu uusi pakolaisvyöry. Parlamentti teki asiasta enemmistöpäätöksen Ljubljanassa.


Slovenia tiukensi torstaina huomattavasti turvapaikkamenettelyjään. Uuden lain mukaan poliisi voi jatkossa lähettää turvapaikanhakijat välittömästi takaisin Kroatiaan (ei Schengen-maa), jos pakolaismäärät lähtevät yllättäen nopeaan kasvuun. Parlamentti päätti uudesta laista Ljubljanassa 47 äänellä 18 vastustavaa ääntä vastaan.

Ennakoiva tiukennus

Tiukennuksesta päätettiin ennakoivasti sen varalta, että pakolaismäärät lähtisivät uudelleen nousuun ns. Balkanin reitillä – jos ”yleinen järjestys ja sisäinen turvallisuus vaarantuu” tämän johdosta. Pääministeri Miro Cerar puhui ”äärimmäisestä toimenpiteestä, joka on syytä olla ennalta valmiina tarpeen varalta”.

Kriisitapauksessa hallitus voi nyt kääntyä parlamentin puoleen saattaakseen säädöksen voimaan ja sulkeakseen rajan vähintään puoleksi vuodeksi. Ihmisoikeusryhmät protestoivat tiukasti. Laki poistaa pakolaisilta kv. oikeuden ja EU-lakien mukaiset oikeudet turvaan, selitti Amnesty International. Uusi laki on ”vakava takaisku ihmisoikeuksille Sloveniassa”. Sulkiessaan rajan ”epätoivoisilta ihmisiltä” ja ”kääntäessään selkänsä kansainvälisille velvoitteille” Slovenia kulkee samaa ”kohtuutonta tietä kuin sen naapurit – Unkari ja Itävalta”.

Pitkä Schengen-ulkoraja

Slovenia sijaitsee ns. Balkanin reitillä, jota pitkin on tullut vuodesta 2015 lähtien satoja tuhansia pakolaisia Eurooppaan. Reitin varrella sijainneet maat sulkivat de facto rajat pakolaisilta viime vuoden maaliskuussa. Nyt Balkanin reittiä pitkin kulkee enää vain pieniä määriä maahanmuuttajia, usein ihmissalakuljettajien avustamana. Sloveniasta tuli vuoden 2015 lopulla yksi tärkeimmistä pakolaisten läpikulkumaista sen jälkeen kun naapurimaa Unkari oli sulkenut rajansa. Noin 2 miljoonan asukkaan Sloveniaan on majoittunut tällä hetkellä virallisten tietojen mukaan 267 pakolaista.

Neue Zürcher Zeitung

  • 450
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset