Eurooppa Maahanmuutto

Sloveniaan saapui ennätysmäärä laittomia siirtolaisia heinäkuussa

Laittomia siirtolaisia Sloveniassa helmikuussa 2016. Kuva Wikimedia Commons.

Slovenian poliisi otti heinäkuussa kiinni 1740 laitonta siirtolaista, jotka yrittivät Sloveniaan ja Euroopan vapaan liikkuvuuden alueelle, Schengen-alueelle. Heinäkuu oli siirtolaisten saapumisen suhteen vilkkain kuukausi kahteen vuoteen.

Primorska24 kertoo Slovenian pääministeri Marjan Šarecin lähettäneen 35 sotilasta avuksi yli 600 kilometrin pituisen Kroatian vastaisen rajan vartioimiseen. Slovenian armeijalla ei kuitenkaan ole valtuuksia muuhun kuin tarkkailuun. Vain poliisivoimat voivat ottaa rajan yli tulevia laittomia siirtolaisia kiinni.

Slovenian ja Italian välinen raja pysyy auki. Italian sisäministeri Matteo Salvini on vaatinut rajan sulkemista aidalla, mutta Italiassa vallan saa kohta vasemmistolaishallitus, jonka maahanmuuttopolitiikka lähes varmasti ei tule olemaan niin realistinen kuin tiukkaa linjaa vetäneen Salvinin.

Kun siirtolainen sanoo haluavansa Sloveniasta turvapaikan, hänet viedään Ljubljanaan pakolaiskeskukseen. Tämän jälkeen siirtolainen saa liikkua koko maassa, ja useat yrittävät tilaisuuden tulleen päästä vartioimattoman rajan yli Italiaan.

Viime aikoina Slovenian poliisi on vaatinut poliitikkoja muuttamaan turvapaikan hakemista koskevia lakeja, mutta vallan kahvassa kiinni olevat vasemmistopoliitikot eivät ole tehneet asialle mitään pyrkiessään suojelemaan pakolaisbisneksessä mukana olevia ystäviään.

Slovenialainen huippupoliitikko ihmissalakuljetusbisneksessä

Pääministeri Marjan Šarec on myöntänyt, että yksi suurimmista ongelmista on ihmissalakuljettajat. Slovenian vankilat täyttyvät pikku hiljaa ihmissalakuljettajista.

Ihmissalakuljetukseen ottaa osaa myös poliittinen eliitti. Heinäkuussa Slovenian poliisi pidätti Lidija Mavretičin ihmissalakuljetuksesta. Sosialistipoliitikko oli yrittänyt miehensä kanssa salakuljettaa pakistanilaisia siirtolaisia Kroatiasta Sloveniaan. Poliitikko osallistui EU-parlamenttivaaleihin sosiaalidemokraattisen puolueen ehdokkaana.

Ihmissalakuljettajien toiminnan ja sitkeiden siirtolaisten ansiosta Bosnian ja Kroatian kautta Sloveniaan saakka pääsevien siirtolaisten määrä kasvaa kuukausi kuukaudelta, ja siirtolaisten ainoa tavoite on päästä Länteen. Itävallan otettua rajavalvonnan käyttöön Slovenian vastaisella rajalla, siirtolaiset pyrkivät kauemmas EU:n alueelle Italian kautta, sillä he tietävät, että Itävallan kautta syvemmälle EU:n alueelle pääsy ei onnistuisi.

  • 579
    Shares

Liity kannattajajäseneksi