Eurooppa Politiikka

Slovenian Janša: Brysselillä ei ole oikeutta pakottaa näkemyksiään EU-jäsenvaltioille

Janez Janša (SDS). Kuva EP Multimedia Centre.

Puolan uutistoimisto PAP:n haastattelussa torstaina 5. elokuuta Slovenian pääministeri Janez Janša otti kantaa muun muassa nykyiseen Brysselin ja Puolan sekä SLovenian välillä vallitsevaan oikeusjärjestelmää koskevaan kiistaan.

Pääministeri Janez Janša johtaa oikeistokonservatiivista Slovenian demokraattista puoluetta (Slovenska demokratska stranka, SDS). Hänen mukaansa Keski-Euroopan maiden lähihistoriasta johtuvia erityispiirteitä ei ymmärretä lännessä.

– Monilla Brysselissä ja muualla ei ole historiallista muistia totalitaarisesta aikakaudesta ja tuon ajan oikeusjärjestelmästä. Tämä estää heitä ymmärtämästä todellista tilannetta, pääministeri sanoi viitaten Puolan oikeusjärjestelmän uudistukseen ja vastaaviin keskusteluihin Sloveniassa.

Janšan kokemus oikeusjärjestelmästä on erilainen kuin monilla länsieurooppalaisilla poliitikoilla, jotka kritisoivat häntä. 32 vuotta sitten, kun sotilastuomioistuin tuomitsi Janšan vankeuteen, hänet vietiin selliin Jugoslavian sosialistisen tasavallan rikoslakien mukaisesti.

– Yhden [lain] johdannossa luki, että oikeusjärjestelmä on väline kommunistisen puolueen ohjelman toteuttamiseksi ja että rikoslaki on väline tuhota luokkavihollinen. Tämä rikoslaki, jolla tuhotaan luokkavihollinen, oli periaate, jota toteutettiin entisessä Jugoslaviassa ja kaikissa sen tasavalloissa. Tällä tavoin kommunistinen hallinto kohteli vastustajiaan ja pelotteli ihmisiä. Tuhansien ihmisten elämä, perhe ja ura tuhottiin … se oli järjestelmä poliittisten vastustajien tuhoamiseksi.

Pääministerin mukaan ”oikeuslaitoksella on huono maine ja ihmisten luottamus oikeuslaitokseen on heikko”. Siksi tarvitaan uudistuksia.

– On vaikea puhua puolueettomista oikeudenkäynneistä tai puolueettomuudesta, kun näemme tuomareita ylpeilemässä totalitarismin symboleilla – jopa avoimesti sympatisoimalla vanhan hallinnon ideologiaa.

Janša kokee velvollisuudekseen kiinnittää huomiota poikkeamiin siitä, mitä demokraattinen valtio on velvollinen takaamaan kansalaisilleen: muun muassa oikeusvaltioperiaate ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

EU-lainsäädäntö ei ole kansallisten perustuslakien yläpuolella

Seuraavaksi pääministeri käsitteli kysymystä siitä, ovatko EU-lait etusijalla kansallisiin perustuslakeihin nähden. Hänen mukaansa yhdelläkään EU-toimielimellä ei ole oikeutta määrätä jäsenmaalle mitään sellaista, mikä on sen perustuslain vastaista.

– Viimeaikainen kehitys, joka koskee jännitteitä EU-lainsäädännön noudattamisesta, on huolestuttavaa ja vaatii vakavaa ja vastuullista vastausta kaikkien jäsenvaltioiden johtajilta.

Euroopan on säilyttävä ennen kaikkea vapauden alueena

Lopuksi Slovenian pääministeri korosti, että eurooppalaisten on keskityttävä siihen, mikä yhdistää heidä.

– Tavoitteenamme on Eurooppa, joka on yhtenäinen, vapaa ja sinut itsensä kanssa …  Koska mitä suurempi tämä alue on, sitä turvallisempaa meillä on ja sitä vauraampia olemme.

Lähde wPolityce.pl

Tilaa
Ilmoita
guest
13 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
auriko nousee idästä

Hyvä että jotkut valtiomiehet pitää kansallisvaltioiden puolta kun meidän poliittiset kääpiöt eivät uskalla sitä tehdä.
”oma kansa ensin on vahingollista”, ”turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia”, ”arbeit macht frei” yms mitä niitä nyt onkaan.

Kata

–” On vaikea puhua puolueettomista oikeudenkäynneistä tai puolueettomuudesta, kun näemme tuomareita ylpeilemässä totalitarismin symboleilla.”
Niinpä!
Viisaus asuu siis entisissä itäblokin maissa!

”Luokkavihollinen”,kuinka monta ihmistä tuon perusteella on tuomittu?Jos et ole kaikesta samaa mieltä niin syyte oli tuo..siihenkö pitää taas päätyä?

John Quiman

Suvakit vaan hermostuivat, kun nuo korruptoituneet kommunistituomarit heitettiin ulos. Ne olivat suvakeille paljon parempi asia kuin puolueettomat ja korruptoitumattomat.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Lieväasteinen

”nuo korruptoituneet kommunistituomarit heitettiin ulos”

Tuo on erittäin hyvin kiteytettynä Puolan oikeusjärjestelmän uudistuksen tarkoitus ja päämäärä. Hesarin keskustelupalstalla eräs (nimestä päätellen) puolalaismies yritti huonolla menestyksellä selittää samaa, mutta suvakkien hyeenalauma vain raateli häntä.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Lieväasteinen
John Quiman

Suvakki ei kykene asiallisesti tarkastelemaan mitään. Suvakki on mielestään parempi ihminen, mutta tosiasiassa on älyä vailla oleva ideologinen zombi, vieläpä väkivaltainen vähintään sanallisesti.

U. Kamutapsa

”oikeuslaitoksella on huono maine”
Niin, johtuisikohan Suomessakin huono luottamus ns. järjestelmään mihinkään mistään sitoutumattomista lakioletetuista, tuomarioleteuista, lautaoleteuista, saati sitten politisoituneista muista virkojahoitavista tiesmistäoletuista.

Juukeli

Pitää heittää helevetinkuuseen koko kallis viherbryssell

Kaino-Vieno Huttunen

Mietin vain sitä, että sellaiset nykyisin muotia olevat sanat kuin demokratia, suvaitsevaisuus, tasa-arvo, vapaus, yhdenvertaisuus pitäisi määritellä ensin huolellisesti ja sitten keskustella siitä olemmeko näistä määritelmistä kaikki samaa mieltä. Pisteenä i:n päällä, olisiko näitä määritelmiä rajattava edes jonkun verran vaikkapa koskemaan edes omaan kulttuuripiiriin kuuluvia ihmisiä. Todennäköisesti näistä määritelmistä likipitäen konsensukseen pääsevät löytyvätkin juuri omasta kulttuuripiiristä.

John Quiman

Islamilaisilla mailla on ihan oma ihmisoikeusjulistuksensa, eivätkä ne ole koskaan allekirjoittaneet sitä ihmisoikeusjulistusta, minkä länsimaat ovat allekirjoittaneet.

Hoitakoot he itse omat ihmisoikeutensa omien tapojensa mukaan. Eikä eurooppalaisilla ole minkään sortin velvollisuutta kustantaa Eurooppaan muualta saapuneita joukkoja, jotka ovat kaiken lisäksi valmiit tallomaan euroopalaiset jalkoihinsa heti, kun kynnelle kykenevät.

Anonyymi

Poliitikot puhuvat mielellään arvoista. Ei ole käynyt kuitenkaan selväksi, mitä ne ovat. Ainoastaan Tytti Tuppurainen on sanonut suoraan, että oman maan kansalaisten etu ei ole tärkeää. Se on kuin märkä rätti kaikkien suomalaisten naamaan.

xxxxx

puomi-petteri ja etu-tytti ne yhteen soppii,
huomenna vievät ne putsauskoppiin.

Vihaan globalistikommareita

Bryssel on uusi Moskova.

kaavoituskomissaari

Vantaa on seuraava Malmö.