Eurooppa Maahanmuutto

Slummit leviävät Ruotsissa – Mustafa Åmålissa: ”Ihan kuin Syyriassa”

Kuva Wikimedia Commons.

Ruotsissa ollaan heräämässä uuteen ilmiöön. Jo kauan sitten kadonneet slummit ovat palaamassa takaisin.

Åmål on samannimisen Åmålin kunnan keskustaajama. Se sijaitsee Länsi-Götanmaan läänissä ja Dalslandin historiallisessa maakunnassa Länsi-Ruotsissa. Vuonna 2017 kunnan asukkaista 17 prosenttia oli ulkomailla syntyneitä.

– Ihan kuin Syyriassa. Pommi, kuvailee Åmålissa asuva 51-vuotias Mustafa aluetta. Mustafa oli Syyriassa puuseppä, mutta Ruotsiin muutettuaan hänellä on vatsakipuja ja diabetes. Hän asuu monien muiden maahanmuuttajien kanssa niin sanotussa Järnvägshusetissa, josta ruotsalaiset ovat Expressenin mukaan lähes kaikki muuttaneet pois.

Asunnoissa on hometta, luteita ja vesivahinkoja. Roskakasoja pihamaalla. Rottia. Rikkoutuneita ikkunoita. Useimmat asukkaat ovat vasta Ruotsiin Lähi-idästä muuttaneita.

Järnvägshuset palveli pitkään Ruotsin rautateiden työläisten asuntolana. Joskus se on ollut suosittu asuinpaikka, mutta nykyään niin huonossa kunnossa, että sitä ei kannattaisi enää remontoida.

Järnvägshusetin viereisessä huvilassa asuva henkilö moittii talon asukkaita. Hän sanoo yrittäneensä pitää oman kiinteistönsä siistinä, mutta se ei ole helppoa.

– Kaikki on tuhottu täällä. Olen yrittänyt sanoa Mohammedille, että yrittäisi pitää järjestystä yllä. Minun puolelleni lentää paljon roskaa.

Kaikki syyttävät toisiaan. Naapurit ovat tyytymättömiä kunnan toimintaan. Kunnasta puolestaan on sanottu, että he ovat ottaneet yhteyttä vuokranantajaan, Mohammediin, mutta enempää kunta ei juurikaan voi tehdä.

Asukkaat ovat valittaneet olosuhteista Göteborgissa asuvalle Mohammedille, mutta heidän mukaansa Mohammed ei tee koskaan mitään.

Mohammed torjuu kritiikin. Hänen mukaansa asukkaat eivät ole päästäneet korjausmiehiä korjaamaan vesivahinkoja eivätkä maksa vuokria. Vuokralaiset ovat laiskoja ja tuhoavat kaiken.

Åmål on kriisissä monien muiden kuntien lailla

Åmål on alue, jollaisia Ruotsiin muodostuu koko ajan enemmän. Åmålin työttömyys on lähes 6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Ruotsin keskitaso, joka viides asukas elää sosiaalituella, ja korkeakoulutettujen osuus on vain puolet maan keskimääräisestä tasosta.

Viime vuosien hallitsematon maahanmuutto on ajanut Ruotsin kuntia katastrofin partaalle. 110 kunnan talous on ajautumassa tappiolliseksi velkataakan kasvaessa samaan aikaan.

Kuntien köyhtyessä, maahanmuuton jatkuessa ja ruotsalaisten muuttaessa pois maahanmuuttajavaltaisilta alueilta, Åmålin kaltaisia alueita tullaan näkemään Ruotsissa koko ajan enenevässä määrin.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit